Förra året var det sill, lax och annan fisk. Men även julskinka. Och nej, det handlar inte om julmaten vi tycker mest om, utan den vi oftast kastade.
Tragiska sanningen om julmaten
Mest läst i kategorin
Det är förstås väldigt motsägelsefullt. Om inte annat otroligt korkat: Julmaten är dyrare än på länge. Ändå är det under julen vi slänger som mest mat.
Det visar en undersökning över matsvinnet utförd av Livsmedelsverket.
Här framgår det att var tredje person slänger mat under julen, och att 42 procent slängde mer julmat än till vardags.
Män slänger mest
Som mest flitiga på matsvinn var män och yngre personer i åldrarna 18-49 år, som slängde julmaten i större utsträckning än kvinnor och äldre.
Dessa resultat kan även styrkas av en undersökning som matkasseföretaget Hellofresh lät Yougov utföra tidigare i höstas.
Även här framgick det att unga vuxna var de som slängde mest, medan personer över 60 år skötte sig bättre.
Senaste nytt
Köper för mycket julmat
Så vad är då skälet till detta slöseri?
Frågar vi Livsmedelsverket är svaret att de svenska hushållen tillagat eller köpt för mycket mat, att maten känns ofräsch eller har blivit dålig, men också att man tröttnat på att äta samma mat flera dagar i rad.
Många julfirare tar även för sig för mycket på tallriken, vilket bidrar till att mat kastas.
Slänger julmaten i onödan
Som vanligast är det att slänga fisk och julskinka, tätt följt av sallad, frukt och grönsaker. Snäppet bättre går det med ost, mejeriprodukter, godis och snacks.
Framför allt visar undersökningen att mycket julmat kastas helt i onödan – trots att den är fullt ätbar.
Mer om matsvinn:
Falsk statistik: Så ser matsvinnet egentligen ut. Dagens PS
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.