News55
Detta är en sponsrad artikel

Brist på känsla att inte hylla Robban i "Allsång på Skansen"

Artikelbild
Gertrud Stenung samarbetade med sin barndomsidol Robert Broberg under slutet av 1990-talet. ARKIVBILD
Leif Schulman
Leif Schulman
Uppdaterad: 21 juli 2015Publicerad: 21 juli 2015

Första gången jag stötte på Robert Broberg var sena 50-talet. Den kortlivade flugan skiffle hade drabbat Sverige och bland det populäraste skifflebandet var Robban Skiffle Group som spelade varhelst de kom åt. Allt från Nalen till Vällingby ungdomsgård, där jag såg dem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Några år senare, närmare bestämt 16 januari 1963, engagerade min far, tv-producenten Allan Schulman, Robert Broberg som gästartist i Hylands Hörna. Genombrottet var totalt och en stjärna var född.

Jag kom att följa Robbans karriär genom åren, genom alla de faser han gick igenom som Robban, Robert Broberg till Karl Robert Oskar Broberg, Zero och åter till Robert Broberg. Gemensamt för alla hans genrer var humorn. Ingen svensk artist kunde som Robert vränga och vrida ord, det blev mycket rim och en del reson.

I mitten av 70-talet jobbade jag på presstjänsten på TV2. En gång skulle jag hålla i en presskonferens med Robert inför ett av hans många tv-underhållningar. Robert var i högform på presskonferensen som hölls på SVTs lokaler på Oxenstiernsgatan i Stockholm.  Den planerade halvtimmen rann iväg till bortåt en och en halv. Kul var det och oerhört underhållande. Dagen därpå fick jag ett samtal från en kvällstidningsjournalist som krävde att TV2 skulle betala de p-böter hon hade fått på grund av att Roberts show drog ut så på tiden. Naturligtvis beviljade vi inte detta. Det var en billig penning för att få en exklusiv Robert Broberg-show.

Vill ni se ett smakprov av Roberts mångsidighet kan jag rekommendera Öppet Arkiv på SVT Play. Där finns både klassiska ”The Pling & Plong Show” och ”Cirkus Zero”. På söndag 18.15  visar SVT ”The Robert Karl Oskar Broberg Show” från 1969. Däremot kommer man inte att hylla honom i kvällens ”Allsången på Skansen”. Ett märkligt förfarande att inte ens lägga in någon av hans klassiska låtar i allsången. Samma brist på känsla visade allsångs-redaktionen då Bosse Larsson dog, men där kom man så småningom på bättre tankar och gjorde en Bosse Larsson-hyllning i programmet. Är det någonstans man ska hylla Robert så är det på Sollidens scen på Skansen.

ANNONS