News55
Detta är en sponsrad artikel

Finfin svamphelg! Här är höjdarna!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 07 okt. 2017Publicerad: 07 okt. 2017

Vilken svamphelg det måste vara... - på varenda liten skogsvägfsinfart står det bilar. Hoppas att svamplyckan är  med alla tappra skogsmullar! Och att det plockas lite mer än kantareller. Här är mina favoriter!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ståtlig sopp, eller hur?

När regnet äntligen kom även till våra trakter, så har det kommit rejält. Herr Karl Johan lyfter på hatten och tackar för det. Och så slipper man grubbla över grundvattnet den närmaste tiden.

“Jag plockar bara kantareller” hör man jämt  och ständigt. Gör inte det! Jo, förstås, plocka kantareller, men inte BARA det. Det finns andra delikatesser som man inte behöver vara rädd för att förväxla med farliga svampar. Den helt underbara blodriskan, t.ex. – har man en gång hållit i en sån, så kan man inte ta fel sen. Eller alla soppar: stensopp, aspsopp, smörsopp osv., lätta att känna igen. Liksom stolt fjällskivling, blek taggsvamp och kremlor. De senare är den enda sort som man kan smaka på och avgöra om den är bra. God smak på kremlan = fin matsvamp. Bitter smak = ofarlig, men inte god.

För variationens skull plockar jag också gärna skogschampinjon, fårticka, gul fingersvamp, citronskivling och en och annan söt och fast liten röksvamp. Och är jag osäker, så frågar jag nån som kan. Man ska aldrig chansa när det gäller svamp!

Den stora glädjen infinner sig när man lyckats fylla sin korg med lite av varje. Rensa, skär i bitar, stek gyllenbrunt i smör, salta, peppra och häll på vispgrädde som får koka ihop något. Det slår nästan allt annat i matväg!

Helgen är inte slut än. Så: ut i skogen, den som kan!

ANNONS