Räkor direkt från fiskebåten, piggvar med krusbär och champagnesås, sorbet på granskott och gurka - det är några delikatesser på en av två toppkrogar i den lilla fiskebyn Grundsund. Häng med dit!
Magisk miljö och toppkäk vid havet
Mest läst i kategorin
Grundsund, längst ut i mellersta Bohusläns kustband, har två topprestauranger: Pelles Rökeri och Smultron och tång.
Vi provade Pelles och blev helförtjusta.
Miljön går knappt att överträffa. Titta så vackert drajan poserar framför havets solglitter!
Och maten slår också även högt ställda förväntningar. I slutet av veckan kan man t.ex. njuta av pinfärska räkor som hämtas direkt från fiskebåten Atlantic, som lägger till 100 meter från krogen.
Serveras med mild aioli och den udda men inte helt oävna kombinationen pepparrot och citronhonung.
Så en liten charkbricka till andra (och sista) drajan:
Och så de riktiga toppnumren: två sorters perfekt piggvarsfilé, en pocherad och en friterad. Och tillbehören! Champagnesås, gravad spetskål, krusbär (!), tryffel och forellrom. Högsta klass.
Restaurangens dyraste rätt, 395:-, men nånting att se fram emot om man vill festa loss ordentligt.
Desserten var lika okonventionell, dessutom mycket billigare (95 pix), och lika lyckad. En sorbet på granskott och gurka med inlagd gurka, maräng och citroncurd:
Grundsund har bara 600 invånare. (Det var f.ö. här man spelade in TV-serien Saltön). Pelles unge köksmästare kommer från byn och är mer eller mindre självlärd.
Respekt!
Närmare havet kan man inte komma… (Bilden från White Guide).