Skrev om lutfisk här på bloggen för ett par veckor sen. Herrejösses vad det klickades och tycktes! Och det trodde man inte: nästan alla som hörde av sig gillade den dallriga, goda fisken. Jag utlovade också en mycket speciell lutfiskmeny, signerad en av landets kunnigaste vinexperter. Här kommer den!
Vinmästarens otroliga lutfiskmeny
Mest läst i kategorin
Det var den kände konnässören – både av mat och vin – Bengt-Göran Kronstam som för ett par år sen lagade en ganska fascinerande fyrarättersmiddag, där allt (utom desserten, som tur var) hade lutfisk som bas. Jättekul för den som gillar nytänkande! Här är originalmatsedeln – utan recept, men Bengt-Görans beskrivning av rätterna och hans egna bilder talar rätt bra för sig själva.
MENY
Skeppargatans Fria Lunchsällskap
den 12 december 2014
Pankofriterad Lutfisk
i salladsblad med sötsur gurka och thaimajo
Champagne
∞
Ange utvald bild
Lutfisk på Nyklassiskt Vis
med karamelliserad bechamelsås, vedrökt fläsk, tre sorters peppar,
kokt purjolök på ärtpuré och kokt potatis
Sauternes med mera
∞
Bacalao på Svenska
med stekta grönsaker, oliver och kapris
i en sky på olivolja, sardeller och vitlök
Rött från när och fjärran
∞
Sauterneskokta Williamspäron
med stiltonsås och vaniljkola
Portvin
∞
Kaffe med tillbehör
Vinet flödade förstås, det var ju inte vem som helst som var värd…
Själv älskar jag ett kallt, gott lageröl till all fisk (förlåt, Bengt-Göran). Men hade förstås inte sagt nej till champagnen. Ja, inte till det andra drickat heller…
Minns förresten, apropå champagne, hur mästerkocken Christer Svantesson på 70-talet pratade sig varm för att göra en champagnesås till lutfisken. Kanske ett av mathistoriens första försök att variera den klassiska julrätten. En variation som nått höga höjder i menyn ovan, eller hur? Man slickar sig om munnen!