Efter helgens korvfestival har jag svaret på tre kluriga frågor: Hur många miljoner (!) korvbröd äter vi i Sverige varje dag? Vilken svensk topp-politiker får något fuktigt i ögonen när man bär fram en korv till honom? Hur exotisk är en finsk korvsmörgås? Läs det exklusiva receptet!
Visste du det här om korv och bröd?
Mest läst i kategorin
Måga tusen besökare drog till Nacka och korvfestivalen i helgen. Och återvände hem med kassar sprängfyllda av goda korvar med tillbehör.
En trogen besökare på varje korvfestival är förre stats- och utrikesministern Carl Bildt. Inget internationellt toppuppdrag är stort nog att lock honom från korven. I år njöt han speciellt av den originella wagyufalukorven – en stekkorv med det världsberömda japanska wagyuköttet, som lanserades på mässan (“Snart kan dom äta falukorv även på Östermalm utan att skämmas”, konstaterade wagyufaluns skapare Roland Persson).
En annan tungviktare, fast från näringslivet, förre TV4-chefen Jan Scherman är t.o.m. så förtjust i korv att han tillverkar egen. Scherminator är det fyndiga namnet. Dessutom lanserade han under sin chefstid begreppet “management by korv” – genom att kitta samman personalen på fredagseftermiddagarna över en varmkorv, från eget charkuteri, lämpligen nersköljd med pilsner.
Kolla in Jan Schermans flashiga korv-t-shirt och festivalgeneralen Christina Möllers eleganta, specialdesignade korvklänning!
Korv med bröd är ju en evig klassiker. På festivalen fann det massor av nya, originella och spännande tillbehör, men korvbrödet står sig. På Korvbrödsbagarn i Örebro bakar man – hör och häpna – hela två miljoner korvbröd om dagen! Året runt. Och de flesta äts upp här i Sverige.
När de första korvkioskerna poppade upp på 50-talet, såldes varmkorv i papper. Bröd var ovanligt. Men att vi numera slukar två miljoner såna per dag beror på den listige konditorn Henry Jansson i Karlskoga. Han hade börjat baka avlånga bullar som var tänkta att fyllas med korv. Han och hans medarbetare tillbringade all ledig tid med att gå runt till kiosker som inte hade bröd och beställa en korv med bröd. När en sån inte kunde erbjudas vände Henry på klacken och gick. Efter att ha fått ett antal såna besök förstod korvgubbarna att de borde erbjuda bröd till korven – och köpa det från Henrys bageri. Beställningarna strömmade in, Henry fick snart expandera, och i dag är Korvbrödsbagarn ett av Europas största företag i branschen.
Apropå bröd… – hur var det då med den finska korvmackan? Så här berättar Staffan Snellman, en av de få utländska utställarna på sjungande finalandssvenska:
-Snellmans korvsmörgås görs genom att man lägger en skiva leverkorv på en skiva lördagskorv. Äter och njuter!
Bloggen bjuder med ensamrätt på det receptet, varsågoda, Och så ses vi kanske på nästa korvfestival, om två år.