News55

Då kan du ha superimmunitet

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 25 okt. 2021

Allt fler studier pekar på att personer kan få superimmunitet eller hybridimmunitet. Det rapporterar SVT.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De som har fått en vaccindos och redan har haft covid-19 får ett bredare och starkare immunsvar än de som inte har fått infektionen men har fått två doser. Fenomenet kallas hybridimmunitet och superimmunitet av amerikanska forskare. 

– Så kallad hybridimmunitet är kombinationen av det immunsvar du får efter infektion och sedan efter vaccin. När du kombinerar dem får du en bred och stark immunitet. Förmågan att blockera även nya virusvarianter är mer än dubbelt så hög om du haft infektionen innan du fick ditt vaccin, än bara vaccin, säger Charlotte Thålin, specialistläkare och forskningsledare på COMMUNITY-studien på Danderyds sjukhus, till SVT.

Skräddarsy vaccinationerna

Flera forskare anser att man bör dra lärdom av de nya forskingsrönen, genom att skräddarsy vaccinationerna till barn som är mellan tolv och femton år.

– Jag tycker att man ska göra antikroppstester på barnen i samband med att de får den första sprutan och att man i nuläget bara ska ge en andra dos till de barn som inte har haft covid, säger Charlotte Thålin i ett annat inslag med SVT

Joakim Dillner, som är professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska Institutet, håller med Thålin. 

– Folkhälsomyndigheten har uppskattat att 40 procent av barnen i den här åldersgruppen redan har haft covid och jag ser det som en stor etisk vinst om man kan spara in alla de här doserna och inte ge barn vaccin som de inte behöver, säger han till SVT. 

Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi, uttrycker dock en oro för vissa praktiska moment.

ANNONS

– Tanken är god men det kräver att man löser praktiska frågor som vilka metoder ska vi använda? Vem ska ta provet och vem utför laboratorietesten? Frågan är om vi hinner lösa det innan det är dags för den andra dosen för den här åldersgruppen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS