News55

Därför dröjer bostadstillägget - och så snabbar du på processen

Artikelbild
Alva Bergland
Alva Bergland
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 18 juli 2021

Pensionsmyndigheten har anställt fler och automatiserat en större del av handläggningsprocessen gällande bostadstillägg för pensionärer. Trots det finns det fortfarande saker som orsakar fördröjning i handläggningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

*Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg till den allmänna pensionen.

Regeringen har krävt att handläggningstiden för bostadstillägg ska vara runt 40 dagar i slutet av året, istället för den genomsnittliga 86 dagar som den är i nuläget. Aftonbladet (18/7-21) har pratat med Denana Lövgren, enhetschef på Pensionsmyndigheten, om problemet.

Denana Lövgren menar att många som lämnar ansökan lämnar ofullständiga eller felaktiga uppgifter, något som förlänger handläggningstiden markant. Vidare säger Lövgren till Aftonbladet att ytterligare en faktor som påverkar handläggningstiden är om ansökan kommer in via pappersblankett eller fylls i på webben. Om man lämnar in en fullständig och korrekt ansökan via webben kan man få beslut inom fem dagar, menar hon.

Men skulle ansökan via webben vara ofullständig eller innehålla fritext behövs den handläggas manuellt, något som fördröjer väntetiden.

För att få bostadstillägg snabbt är det viktigt att man har dagsaktuella uppgifter gällande exempelvis bostadskostnader, tillgångar och inkomst. Säkerställ att ansökan är korrekt och fullständig innan du lämnar in den. Använd dig av Pensionsmyndighetens verktyg för att göra preliminära uträkningar och glöm inte att signera vid skriftlig ansökan. Detta skriver Aftonbladet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS