News55

Därför kan du smitta även efter vaccinering

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 08 feb. 2021Publicerad: 08 feb. 2021

Risken att smitta andra finns fortfarande kvar efter att man har vaccinerat sig mot covid-19, enligt professor vid KI. Det skriver Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vaccinet skyddar mot smittspridning men inte hundra procent, enligt Hans-Gustaf Ljunggren som är professor vid KI. Orsaken är att viruset fortfarande kan finnas i lungorna men i betydligt mindre mängd:

För Expressen nämner Ljunggren att djurexperiment visat att apor som blivit vaccinerade har tusenfalt lägre mängder med virus i luftvägarna och ju mindre virus man sprider desto mindre är risken att man smittar någon annan, säger han till tidningen.

Ljunggren nämner dock smittsamma situationer som man bör undvika, som att stå nära varandra och råka nysa så att den andre andas in viruspartiklar. Det är också därför det är viktigt att fortsätta att hålla avstånd.

Ljunggren tillägger att den stora delen av befolkningen som är frisk, kommer att skapa immunitet mot viruset med hjälp av vaccinet. Alltså; blir vi infekterade kommer vi att neutralisera viruspartiklarna så att man både blir mindre sjuk än annars, samt smittar i lägre grad än tidigare.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS