News55

Här kallades covidsmittad personal in på demensboende

Artikelbild
Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 19 jan. 2022

Personal på ett demensboende har fått jobba trots att de har haft bekräftad covidsmitta. Det avslöjar Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är en ansträngd situation på Vardagas demensboende Skogsgården i Motala. Där har anställda kallats in trots att de är smittade med covid-19. 

– Flera i personalen har beordrats att stanna kvar på jobbet efter att tester visat att de har corona. Ytterligare några har kallats in trots att de varit sjuka, uppger en person för Aftonbladet

Boendet har två våningsplan och det ena är hårt coronadrabbat. Där är nästan alla smittade, enligt personen som tidningen har talat med. Det finns en rutin om att personalen ska hålla sig på sin egen avdelning för att minska risken för smittspridning, men på grund av det ansträngda läget tvingas de anställda att bryta mot rutinen.

– Det finns inte tillräckligt med folk. Alla i personalen är helt knäckta. Det är en katastrof, säger en källa till tidningen. 

Personalen uppmanas även att endast använda ett munskydd per arbetspass, vilket går emot Socialstyrelsens riktlinjer om att man ska byta munskydd varje gång man har gått in till en boende. 

Urban Rybrink, som är pressansvarig på företaget Ambea, där Vardaga ingår, kommenterar uppgifterna i ett mejl till Aftonbladet:

”Alla våra medarbetare arbetar med så kallade dubbla barriärer, både munskydd och visir. Under en kort tid gick det inte att beställa munskydd och trots att det inhandlades munskydd från apoteken i Motala så rådde en brist”, skriver Rybrink.

Han kommenterar även att covidsmittad personal har kallats in till jobbet:

ANNONS

”Vi har en hög personalfrånvaro, men inte bara på grund av smitta. Vi har också frånvaro som är kopplad till karantänsregler samt fördröjningar av provtagning. Vi vet att det förekommit en diskussion med medicinskt ansvarig sjuksköterska kring personalsituationen, men vi får gå till botten med det för att se vad som har hänt.”

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS