News55

Politiker kritiserar SVT: "Vad sysslar ni med?"

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 11 aug. 2022

Carl-Oskar Bohlin (M) är kritisk till SVT:s nya reklamfilm, som han anklagar för att vara vilseledande. Det rapporterar Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SVT:s nya reklamfilm har fått Moderaternas näringspolitiska talesperson Carl-Oskar Bohlin att reagera. Han anser att filmklippet, som syftar till att locka unga att ladda ner SVT Nyheters app, är vilseledande om kärnkraft.

I klippet står en ung kvinna och använder en mixer. Hon tänker högt: “Sjukt vad den här grejen dånar. Som ett kärnkraftverk. Fatta att man inte vill bo vid ett sånt”.

Bohlin uttryckte först sin frustration över filmen på Twitter, där han skrev “Det här klippet är alltså precis publicerat av @svtnyheter. En stilla undran, vad sysslar ni med?”.

I en intervju med Expressen kommentar han filmen vidare.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att en reklamfilm från SVT, som gör anspråk på att vara en del av SVT Nyheter och som gör anspråk på att locka unga människor att ladda ner deras nyhetsapp, är så osaklig och innehåller så mycket felaktig information om kärnkraft.

SVT bemöter kritiken i ett inlägg på deras sajt. De påpekar att det är SVT Kommunikation som är ansvariga för kampanjen och förklarar även att klippet är tänkt att med underfundig humor väcka ungas intresse för nyheter.

ANNONS

“Karaktären i filmen för en så kallad inre monolog – hennes tankar far iväg.  Givetvis är det orimligt att jämföra en matmixer och ett kärnkraftverk. Vi tror att publiken ser att det den kvinnliga karaktären säger är hennes egna, ganska förvirrade, tankar och att de inte har ett dugg med fakta att göra”, står det i inlägget.

Men Carl-Oskar Bohlin accepterar inte förklaringen och anser att klippet är problematiskt.

– Om man tycker att det är orimligt att jämföra en matmixer med ett kärnkraftverk, så kan man ju fråga sig varför SVT väljer att göra det mitt i en valrörelse, kopplat till en av valets viktigaste frågor?, säger han till Expressen.

På Twitter får Bohlin medhåll av partikollegan Jan Ericson och av Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS