News55

Så stor är risken att dö på svenska sjukhus

Artikelbild
Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 25 nov. 2020

Socialstyrelsen har presenterat en rapport där man tittat på dödligheten på svenska sjukhus. Det går tydligt åt ett håll.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svensk sjukvård blir allt bättre och bättre på att hantera coronapandemin. Risken att dö har halverats och bara hälften så många behöver intensivvård och respirator, visar en ouppmärksammad studie från Socialstyrelsen som journalisten Emanuel Karlsten lyfter fram. 

Studien som blev klar för ett par veckor sedan har inte fått något stort genomslag. Vården har helt enkelt successivt blivit bättre och man har även lärt sig under tiden. Sedan i mars är andelen som dör som lagts in på sjukhus med covid-19 halverats. Idag ligger andelen avlidna inom loppet av 14 dagar från att man lagts in på under 10 procent, mot nära 20 procent i mars. Utökas perioden till inom 60 dagar har siffran mer än halverats från nära 25 procent till under 10 procent.

“Den stora skillnaden tror jag är att man förstå värdet av proppförebyggande behandling. När man förstod att många fick proppar i inre organ, som lever och njure, kunde man behandla med proppförebyggande medel”, uppger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, för Karlsten. 

Thomas Lindén menar också att det skett flera missförstånd kring hur man ska behandla äldre personer. 

“Om död är oundviklig inom några dagar har syrgas ingen effekt, då hjälper istället morfin. Men vissa i debatten har läst slarvigt och tolkat det som att man inte ska ge syrgas alls på äldreboende. Man har argumenterat för nåt som inte står i Socialstyrelsens rekommendation”, säger han. 

Idag har intensivvården fler 80-åringar än någonsin på sina avdelningar. Det hänger samman med att man inte längre kräver respiratorvård, och då blir det även lättare att behandla även äldre samt skörare patienter.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS