News55

Därför ville svensk stjärna bli nedsövd

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 13 okt. 2022

Tennisproffset stod på toppen av sin karriär när kraschen kom. Nu berättar han om sjukdomskampen i en ny bok.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Robin Söderling 2011. Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX


Robin Söderling var en av världens bästa tennisspelare och var rankad fyra i världen 2010. Året därpå besegrade han David Ferrer i Båstad-finalen i Swedish Open. Han stod på toppen av sin karriär.

Det blev Söderlings sista matchboll som tennisproffs. I den nya boken “Sluten” berättas historien om stjärnans krasch och vad som hände efter turneringen i Båstad.

Sportbladet beskriver hur Söderling i juli 2011 ligger i en säng hemma hos sin flickvän Jenni i Stockholm. Han skriker, hyperventilerar och gråter. Panikångesten tar över och han sover inte på flera nätter.

“Mådde fruktansvärt dåligt”

Jenni tar med honom till hennes föräldrar på Västkusten. Sedan dröjer det inte länge innan han ber om att komma till ett sjukhus och då hänvisas han till den psykiatriska akutmottagningen på Sahlgrenska lasarettet i Göteborg.

– Jag minns att jag mådde fruktansvärt dåligt. Jag åkte till sjukhuset och sa att jag mådde dåligt och då blev jag hänvisad till psykakuten. Det var en upplevelse som jag aldrig trodde att jag skulle få vara med om, säger han till Sportbladet.

På akutmottagningen bad Robin Söderling om att bli sövd.

ANNONS

– Jag hade inte sovit på så många nätter och mådde så dåligt. Jag sa ”kan ni inte söva ner mig?”. Jag orkade inte vara vaken, jag ville bara komma bort från allt ett tag. Men det var tydligen ingen metod man använder…

Trots kraschen efter Swedish Open for han ändå till USA för att spela US Open. Det slutade med att han åkte hem utan att ha spelat en enda match.

 ”Jag kan inte spela i dag. Jag kan inte andas. Hjälp mig. Jag kommer att dö om jag spelar. Jag får inte luft. Du måste hjälpa mig,” ringde han då och sa till sin tränare Fidde Rosengren.

Efter ännu ett misslyckat comebackförsök i Stockholm Open skyllde man på körtelfeber, vilket Söderling ironiskt nog drabbades av kort efter.

Det dröjde till 2015 innan Robin Söderling officiellt meddelade att han avslutat tenniskarriären. Då hade han inte spelat en match på 4,5 år, skrev Sportbladet då.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS