A-
A+

Tegnell: Så kan 70-plussare träffas inomhus

Anders Tegnell
InrikesNews55

Statsepidemiolog Anders Tegnell öppnar nu för människor som befinner sig i riskgrupp för att träffa andra inomhus. Det säger han i en intervju med Göteborgs-Posten.

Rikard Jansson

Annons

Annons

“Vi kan uppleva att en del personer kanske har tagit de här råden som lite strängare än de var tänkta”, säger han till tidningen. 

Enligt Tegnell handlar det om att följa råden. Då är det också möjligt att träffas inomhus även om man tillhör en riskgrupp. 

Forskarna har pekat på att risken för smitta är lägre utomhus, men nu går vi mot kallare tider och då kan det bli svårare att träffas utomhus. Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, fick en fråga i Kvällspasset i P4. Hon svarade då följande:

“Generellt kan man vara inomhus. Sittar man bara på en och en halv meters håll, så att man inte är jättenära, händer ingenting.”

Folkhälsomyndigheten har inte heller i sina rekommendationer något uttryck kring frågan om äldre kan träffas inomhus. Uppmaningen för personer som är över 70 år är dock att “begränsa dina nära kontakter” och “träffas hellre utomhus än inomhus och håll ungefär en armlängds avstånd till andra människor”. 

På en fråga från dagstidningen svarar Tegnell att nog tror att det är okej för exempelvis äldre att träffas inomhus. 

“Vi håller på att titta på modeller, men jag tror att i de flesta boenden kan man hitta modeller för att träffas även inomhus under säkra former”, säger statsepidemiologen. 

På en fråga om risker för att träffa barn och barnbarn inomhus svarar Tegnell att riskerna är väldigt låga under förutsättning att man håller avstånd och att ingen är sjuk. 

Annons

Annons

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!