News55

Då skulle fler spara till barnbarnen

Artikelbild
Petra Lundgren
Petra Lundgren
Uppdaterad: 15 dec. 2022Publicerad: 15 dec. 2022

Det krävs en ändring för att fler skulle spara till barn och barnbarn, det visar en ny undersökning från Sifo.

ANNONS
ANNONS

Många sparar till barn och barnbarn i fonder och de flesta sparar på investeringssparkonto, ISK. Nästan var fjärde person skulle spara eller öka sitt sparande om skatten togs bort för sparande upp till 300 000 kronor på ISK. Det finns med i Tidöavtalet men är ännu inte genomfört.

Medan 69 procent sparar på ISK sparar 46 procent på sparkonto, jämfört med 42 procent 2021. Att köpa aktiefonder har också ökat, från 66 procent till 70 procent. Sparandet i räntefonder har dalat från 31 procent till 28 procent.

Det är väldigt positivt att så många fortsätter att spara till sina barn under ett år med svaga börser och ökade hushållskostnader. Men att lägga pengarna på ett sparkonto riskerar att urholka pengarnas värde. När inflationen överstiger sparkontots ränta förlorar pengarna köpkraft. Pengar som inte behövs på många år mår bäst på aktiemarknaden. Aktiefonder ger en god riskspridning, säger Philip Scholtzé, sparekonom Fondbolagens förening, i ett pressmeddelande..

Undersökningen är gjord av Sifo Kantar på uppdrag av Fondbolagens förening. Den genomfördes under november 2022 och enkäten besvarades av 1 827 personer.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS