News55

Här är vännerna det gått snett för

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 21 juni 2021

När gamla vänner inte längre står att känna igen blir man förstås väldigt bedrövad. När man dessutom känner sig sviken av dem vill man helst vända dem ryggen. Eller ska de få en chans till?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag talar varken om två- eller fyrbenta vänner – utan tryckta. Närmare bestämt de hatälskade gamla kvällstidningarna. Expressen, Aftonbladet, GT och Kvällsposten är inte längre några kvällstidningar.

Egentligen är det länge sen de var det. Som vi seniorer minns väl, fanns det en tid när de kom ut runt lunch, doftande färsk trycksvärta och heta nyheter.

Som mycket ung praktiserade jag på Eskilstuna-Kuriren, kanske det roligaste jobb jag haft. Förmiddagstimmarna var dygnets mest laddade, man skrev så att den gamla Haldan glödde. Fram till 12.00 kunde man kasta ner sitt manus i ett rör till sätteriet, där flinka fingrar förvandlade rubriker, ingresser och brödtexter till rader av bly som snabbt las på plats i de plåtrektanglar som sen pressades till tidningssidor och fogades in i tryckpressarna, som brukade stånka igång vid halv ett så att det riste i tidningshuset. Och inte långt efter lunch fanns tidningarna ute på stan, hos handlare och prenumeranter.

Snacka om färska tidningar! Med dagens alla nyheter.

Som läsare köpte man med sig sin kvällstidning på väg hem från jobbet. Eller lite tidigare, om man var ledig. Vilken härlig stund att få komma hem, hälla upp eftermiddagsfikat och sjunka ner i en fåtölj med dagens nytryckta tidning! Ofta den bästa tiden på hela dagen.

Men redan i slutet av förra seklet började kvällstidningarna bli allt mindre kvällstidningar. De trycktes sent på natten eller i ottan och fanns i affärerna redan under förmiddagstimmarna. Helt ok, kvällens alla nyheter -världshändelser, sport, nöjesevenemang och så vidare – kunde man fortfarande läsa om bara några timmar efter att man vaknat.

Fram till nu – när allt har förändrats. ”Kvällstidningarna” trycks klockan 17.30 dagen innan de kommer ut. Sen ligger de olästa fram till nästa morgon.

Ingenting står det om det som hänt kvällen före. Omtyckta TV-program, debatter, sporthändelser, premiärer. Det får man vänta ytterligare ett dygn med att läsa om.

ANNONS

Sportbilagorna drabbas värst av nyordningen. Expressen ursäktar sig på första sportsidan med en notis som förklarar varför gårdagens matcher inte finns med i dagens tidning. Aftonbladet håller mest masken och hoppas kanske att läsarna inte ska märka något, eller inte bry sig.

Jag lider med ambitiösa reportrar och krönikörer, vars texter inte kommer i tryck förrän efter två dagar. Och det vore minst sagt intressant att höra hur snacket går på redaktionerna.

Officiellt försöker tidningsledningarna morska upp sig med att man nu minsann i stället för nyheter i tidningen kan erbjuda ett omfattande featurematerial: massor av förhandssnack inför matcher, musikfestivaler, TV-debatter och annat (men inte så mycket efteråt, efter två dagar känns det materialet rätt nattståndet). Och i stället för aktuella idrottsevenemang skriver man nu gärna om 20 år gamla matcher och mästerskap och sen länge slocknade stjärnor och hjältar.

Fast i varje fall undertecknad känner större behov av att läsa om färska händelser än att mer och mer matas med material som ”Så maxar du din pension”, ”Här är bästa tipsen inför skilsmässan” eller ”Så här sköter du din prostata”.

Missförstå inte mitt gnäll: jag gillar fortfarande kvällstidningarna. Där finns mycket som är läsvärt: inträngande utrikesmaterial, rappa kultursidor, intressant vetenskaps- och medicinjournalistik, braskande grävjobb och lättsamma personintervjuer.

Men något har gått snett när morgontidningen Dagens Nyheter trycks före de före detta kvällstidningskollegerna Expressen och Aftonbladet. DN:s stockholmsupplaga går i tryck 20.45 och innerstadsupplagan 22.15. Det betyder att man – i varje fall om man bor i huvudstaden med omnejd – får både text och bilder från alla kvällsevenemang – som fotbolls- och hockeymatcher – i morgontidningen DN men inte i samma dags ”kvällstidningar”!

Men läs på nätet då, gubbfan, om du vill ha färska nyheter, är den självklara invändningen från yngre personer.

Och det kan man väl göra, om man inte hör till den inte obetydliga del av mänskligheten som inte är uppkopplad, och om man klarar av att kryssa mellan annonser som poppar upp mest hela tiden och måste klickas bort. Och om man gillar den gapigare och mer provokativa tonen som frodas i många nätpublikationer (inte den här, hoppas vi).

ANNONS

Snälla före detta kvällspress! Jag älskar er för mycket för att se åt vilket håll det barkar iväg nu!

Jag tycker att man gott kan stödköpa papperstidningar i allmänhet för att vi möjligen ska kunna få njuta av den behagliga och stressfria formen av läsning även i framtiden. Fast då kan det inte se ut som nu, när tidningen är gammal redan när man får den i handen.

Jag har ett tips: Eftersom tidningen är tryckt redan på eftermiddagen, så kör ut den till centrala försäljningsställen samma dag, i stället för att låta den ligga till dagen efter. Då blir den en riktig kvällstidning – igen!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS