News55

Därför kommer Tjernobylbarnen till Sverige

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 15 mars 2022Publicerad: 15 mars 2022

Hjälporganisationen Hoppets stjärna är på väg för att hämta Tjernobylbarnen i Ukraina. Det berättar en av medarbetarna för SVT Nyheter.

ANNONS
ANNONS

Efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 tog organisationen Hoppets stjärna emot barn i Kärrsjö utanför Örnsköldsvik. Barnen återvände under flera somrar på 1980- och -90-talen. Nu vill organisationen återigen hjälpa “Tjernobylbarnen”, som har blivit vuxna och har egna familjer.

– Hoppets stjärna i Sverige är en tillflyktsort för dem. Vi har funnits för dem sedan de var små. Nu när kriget brutit ut har de vänt sig till oss: ”Kan ni hjälpa oss? Kan ni hjälpa oss?”, berättar Djamal Hamaili, medarbetare på organisationen, för SVT Nyheter.

Hamaili har därför flugit ner till Polen för att hämta “Tjernobylbarnen” och deras familjer, men det finns några logistiska problem att lösa längs vägen.

– Ja, det kommer att bli lite som ett drop-in, alla kommer inte att komma samtidigt. Men så snart vi har en grupp samlad så försöker vi lösa det efter förutsättningarna. Om det blir tåg, buss, bil eller flyg till Sverige – det vet jag inte. Men målet är att de ska till Ångermanland, till Kärrsjö. Det är deras andra hem, säger Hamaili.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS