News55

Därför surfar du sämre som äldre

Artikelbild
Foto: Anders Wiklund / TT kod 10040
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 27 jan. 2022

Har du problem med pekskärmen på din mobil eller surfplatta? Det kan finnas en enkel förklaring som även har en enkel lösning. Det rapporterar P4 Jönköping.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många äldre kan ha svårt att hantera pekskärmar på mobiler och surfplattor och upplever det som att skärmen inte gör det man ber den om. Det tolkas ofta som okunskap eller att äldre har svårt att hänga med i den nya tekniken, men en ny sammanställning av akademiska studier visar att något så enkelt som torra fingrar ofta ligger bakom svårigheterna i att hantera skärmarna. 

Det är företaget No Isolation som har gjort sammanställningen, som baseras på 31 akademiska studier i Europa om äldre. 

– Många verktyg med pekskärmar anses vara ganska användarvänliga, men jag personligen hade ju inte tänkt att det faktiskt kan vara fysiskt omöjligt att använda en pekskärm på grund av till exempel torra fingertoppar, säger Johanna Dovander, marknadsansvarig på No Isolation, till P4 Jönköping.

Det som sker är att de torra fingertopparna hindrar elektriciteten från att passera genom huden och då reagerar inte mobilen eller surfplattan på fingrets rörelse, enligt Mark Rutland, professor i ytkemi vid KTH.  

Men det finns ett enkelt knep att ta till om det uppstår problem med peskärmen: 

– Det kan vara så lite som att man använder hudkräm som återställer fukten och elasticiteten till huden, säger Rutland till radion. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS