News55

Här varnar forskare för ny våg

Artikelbild
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 04 juli 2022

Forskare varnar för en ny våg av covid-19. Detta med anledning av att nya virusvarianter bryter igenom vaccinet. De varnar även för att andra sjukdomar kan komma att bli farliga.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Över två miljoner människor i Storbritannien var smittade i covid-19 den 24 juni. Detta innebär en ökning med över 30 procent om man jämför med veckan innan. Enligt brittiska experter så har man ännu inte nått toppen av antalet smittade, utan den förväntas att komma inom några veckor. Det är de nya varianterna BA4 och BA5 som driver på ökningen av antalet smittfall, skriver Expressen.

– Våra nuvarande planeringsantaganden är att vi kommer att se minst en våg (av covid-19 reds. anm.) under höst- och vinterperioden när vi väl har tagit oss igenom den nuvarande vågen som vi befinner oss i just nu, säger Susan Hopkins, medicinsk chefsrådgivare vid UK Health Security Agency.

Andra experter håller med Susan Hopkins. Lawrence Young, professor i virologi vid Warwick University, menar att den brittiska regeringen redan nu måste köpa in vaccin som är kapabla att stoppa de nya varianterna.

– Vi måste förbereda oss nu för höst- och vintermånaderna, då kallare väder kommer att driva människor inomhus, vilket ökar risken för infektion, inte bara med nya covidvarianter utan även med andra luftvägsinfektioner, säger hon.

Man varnar inte heller bara för covid-19, utan även andra smittor oroar. På grund av två år av social distansering är vi nu även känsliga mot sjukdomar såsom säsongsinfluensa. Under den kommande vintern menar experter att en vanlig influensa kan komma att bli farligare för en del människor än covid-19. Därför rekommenderas personer över 65 att även ta influensavaccinet till hösten.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS