News55

63 personer dog på jobbet 2023

Artikelbild
Antalet arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro ökade under 2023. Arkivbild. (Foto: Naina Helén Jåma/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 12 juni 2024Publicerad: 12 juni 2024

Totalt 63 personer dog i arbetet under 2023. Det är en kraftig ökning jämfört med året innan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under 2023 ökade antalet arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro med elva procent jämfört med året innan, enligt statistik från Arbetsmiljöverket. Ökningarna gäller både kvinnor och män. Sett till ålder var det pojkar och män mellan 16 och 24 år som gjorde flest anmälningar.

Antalet dödsolyckor i arbetet ökade också kraftigt, och drabbar oftare män än kvinnor. Under 2023 anmäldes 55 dödsolyckor inom den svenska arbetskraften, vilket är 15 fler än året innan. Fem dödsolyckor anmäldes bland personer med utländskt medborgarskap som arbetat i Sverige. Tre personer dog i arbetsmarknadsåtgärder eller andra aktiviteter som omfattas av Socialförsäkringsbalken.

Det kan vara personer som är praktikanter eller som verkar inom militären, men som inte ingår i svensk arbetskraft, säger Sonya Aho, pressekreterare vid Arbetsmiljöverket.

Samtidigt minskade anmälningarna om arbetssjukdomar med 28 procent, men det är fortfarande nästan dubbelt så vanligt att kvinnor drabbas. Det är oroväckande, enligt Lars Lööw, generaldirektör för Arbetsmiljöverket.

“Det är främst kvinnor inom vård och omsorg samt utbildning som drabbas av sjukdomar orsakade av organisatoriska och sociala faktorer, som hög arbetsbelastning, med liten möjlighet att påverka sitt arbete och återhämta sig”, säger han i ett pressmeddelande.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS