News55

94-årig kvinna lämnades på akutens brits i 14 timmar - dog

Artikelbild
STOCKHOLM 20151005
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 12 apr. 2016

Trots att den 94-åriga kvinnan hade trycksår i ryggen fick hon ligga på en brits i 14 timmar på akuten innan hon fick en vårdsäng. Hon avled några timmar senare och nu får sjukhuset kritik av IVO för omhändertagandet av kvinnan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

STOCKHOLM. Det var under sommaren 2014 som den 94-åriga kvinnan kom till Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge på grund av försämrad aptit och trötthet. Efter vätskebehandling fick hon återvända hem.

      LÄS MER: Glömdes kvar på toaletten

Svarade inte på tilltal

Men kvinnan försämrades i hemmet och dagen efter åkte hon in till akuten igen. Enligt IVO-anmälan varken lyssnade eller brydde sig personalen om kvinnan. Efter många timmar framför inskrivningsdisken flyttades kvinnan över till en annan del av akuten där hon placerades i ett bås.

      LÄS MER: Dementa lämnas inlåsta och ensamma på Attendoboende

Enligt patientjournalen svarade inte kvinnan på tilltal men var annars klar. Njurproverna var kraftigt förhöjda och man påbörjade vätskedropp. Infektionsläkare bedömde att hon hade misstänkt inflammation i ryggraden samt trycksår i korsryggen med nytillkommen nekros.

Fick avdelningssäng efter fjorton timmar

Fjorton timmar efter att kvinnans ankomst till akuten fick hon en avdelningssäng. Vid det laget hade hon öppna, blödande trycksår och tecken på vävnadsdöd i intilliggande hud. Hennes tillstånd försämrades och hon avled några timmar senare.

ANNONS

      LÄS MER: Äldre patienter får vänta längst på akuten 

Enligt verksamhetschefen på Karolinska borde kvinnan lagts in på vårdavdelning samma kväll som hon anlänt till sjukhuset, står det i yttrande till IVO.

Den läkare som behandlade kvinnan uppger i yttrande att den höga arbetsbelastningen och bristen på vårdplatser var bidragande faktorer till händelseförloppet. Akuten var full av patienter och läkaren menar att situationen ledde till att hon inte hade tid att gå igenom den 94-åriga kvinnans tidigare kontroller, reflektera och göra en korrekt bedömning.

      LÄS MER: Gravid med tvillingar blev nekad av sex sjukhus

Får kritik av IVO

IVO bedömer att sjukhuset inte uppfyllt kraven gällande omhändertagandet av kvinnan och riktar nu kritik till Karolinska Universitetssjukhuset för att inte ha säkerställt att det fanns personal, lokaler eller den utrustning som behövs för att god vård ska kunna ges.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS