News55

Därför gräver bönder ner kalsonger

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 04 nov. 2021

Bonden Jörgen Eriksson gjorde en grop i marken och grävde ner ett par vita kalsonger. Det rapporterar GP.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mejerikooperativet Arla har inlett ett pilotprojekt där 24 gårdar testar olika regenerativa jordbruksmetoder inom mjölkproduktion. En av metoderna som testas är att gräva ner bomullskalsonger i jorden. Meningen är att svampar och bakterier i jorden ska äta upp kalsongerna. 

Jörgen Eriksson driver en av gårdarna i projektet och i augusti fick han äran att gräva ner kalsongerna. 

– Det kändes ju lite roligt att gräva ner dem. Men jag vet att försök har gjorts tidigare i Sverige. Om de grävs ner under våren ska en jord med bra förutsättningar göra att de är borta på två veckor, säger bonden Jörgen Eriksson till GP.

Kalsongtestet är bara en av flera metoder som användas för att undersöka om jorden mår bra. Ett annat sätt är att räkna daggmaskar. 

– Ju fler daggmaskar desto bättre jord. Genom sitt arbete hjälper daggmasken till att skapa en mullrik jord och därför är det bra att ha så mycket mask som möjligt i alla sorters jordar, säger Åse Arnbratt, senior chef medlemservice på Arla. 

Bönder från Sverige, Tyskland, Belgien, Storbritannien och Danmark deltar i projektet och tillsammans kommer gårdarna att skapa ett nätverk.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS