News55

Därför sågas Gudrun Schymans utspel

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 13 jan. 2023Publicerad: 13 jan. 2023

Gudrun Schyman kritiseras efter uttalande om kriget i Ukraina. Det rapporterar flera medier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Gudrun Schyman, talesperson för Klimatalliansen och tidigare partiledare för Feministiskt Initiativ och Vänsterpartiet, tycker att Ukraina bör kompromissa för att få till en uppgörelse med Ryssland. Hon säger i P1 Morgon att det görs för lite för att gå igång ett fredssamtal.

– Det är rimligt att tänka sig att det finns saker man kan diskutera, och att det kan innebära förflyttningar av positioner på bägge håll. Det viktiga är att få till en förhandling som kan pågå.

“Kompromisser med Hitlertyskland”

Motdebattören i programmet, den tidigare europaparlamentarikern Gunnar Hökmark, tycker att Schymans inställning är befängd och menar att kravet måste ligga på Ryssland.

– Det är ungefär som att man skulle göra kompromisser med Hitlertyskland. Jag förstår inte att man skulle göra kompromisser på internationell rätt, människors friheter. Det är väldigt långtgående och extrema krav som Gudrun Schyman framför i temat att ge fred. Faktum är att hennes insatser bidrar till mer krig, säger Hökmark i radion.

Nu får Schyman kritik från fler håll för sitt utspel om Ukraina, bland annat från hennes tidigare parti.

“En del har frågat om V delar Gudrun Schymans åsikter om Ukraina. Det raka svaret är nej. Ukrainas folk bestämmer själva när och hur de går till förhandlingsbordet”, skriver Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling på Twitter.

Smålandspostens Fredrik Haage beskriver Schyman som “vämjelig”.

ANNONS

“Det är ett rent hån mot Ukrainas lidande befolkning att påstå att det handlar om en konflikt mellan två parter där man omedelbart bör sätta sig med Ryssland och förhandla fram en fredslösning”, skriver ledarskribenten.

Går inte att bomba bort Putin

Gudrun Schyman står dock fast vid sin ståndpunkt och ställer sig frågande till de som avfärdar tanken på fredsförhandlingar.

“Då har jag har några frågor, både till Hökmark och till alla andra som envist försvarar fortsatt krigföring. Betyder er hållning att ni rent av är motståndare till Fredsförhandlingar? Hur tänker ni er då att kriget ska sluta? Tror ni på fullt allvar att det går att bomba bort Putin och den imperiepolitik han står för? Hur många liv ska släckas innan frågan om Fredsförhandlingar kan accepteras?”, skriver politikern i Aftonbladet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS