News55

”En kloak i det svenska språket” - Björn Ranelid till angrepp mot statsminister Löfven

Artikelbild
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 01 dec. 2015

Författaren Björn Ranelid tycker inte det är okej att statsminister Stefan Löfven använder ordet "okej".

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Björn Ranelid har tröttnat på statsminister Stefan Löfven, åtminstone dennes språkbruk då han härom sistens uttalade sig om våndan och oron inför att unga män som är bosatta i Sverige åker till Syrien och låter värva sig till terrorister. Stefan Löfven hade om detta sagt att ”Det är inte okej”.

Något som fick Björn Ranelid att skriva ett långt, förargat inlägg på sin officiella Facebooksida på måndagskvällen:

”Så talar en statsminister i Sverige i dag. Ordet okej eller okey eller som förkortning OK är en slasktratt och en kloak i det svenska språket. En lyhörd papegoja kan lära sig det kvädet efter ett par timmars träning”, skriver Ranelid och menar att Löfven istället borde ha använt exempelvis ”Det är inte acceptabelt”, ”det är inte godtagbart” eller ”det är förkastligt”.

      LÄS MER: All heder åt Hellsing som gjort så mycket för vårt ordförråd

Men det är inte bara Stefan Löfvens ”Okej” som upprör Björn Ranelid, han ser språkets förflackning sprida sig över hela vårt land:

“Kloakerna breder ut sig överallt”

”Kloakerna i det svenska språket rinner och breder ut sig överallt. Den svarta sörjan slingrar sig på första sidan i rikets aftontidningar och de porlar i radio och televisionens alla kanaler. Den slappa majoriteten av människor som inte tar ansvar för språket härjar fritt överallt i media och på allmänningar i Sverige.”

      LÄS MER: Språkpolis potatisgris

ANNONS

Även utbildningsminister Gustav Fridolin tas av Ranelid upp som ett exempel på undermålig språkhantering:

”När utbildningsministern Gustav Fridolin får frågan vad han tror att det betyder för miljöpartiet i opinionssiffror att hans parti har accepterat det senaste utspelet från regeringen i mottagandet av flyktingar, så svarar han ordagrant: ”Jag skiter i det”. Miljöpartisten borde inte släppa sina fekalier och sin träck på allmän plats i språket.”

“Fridolin och Löfven talar inte som statsmän med intelligens”

Björn Ranelid påpekar att han när det gäller ordet ”okej” (eller ”lätet” som han väljer att kalla det) själv inte en enda gång har släppt ifrån sig ”den stämpeln som används i tomtens verkstad inför julen. Han stämplar förkortningen OK i rumpan på de godkända julklapparna” och avslutar med att påpeka att ”Fridolin och Löfven talar inte som statsmän med bildning, intelligens och språklig begåvning”.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS