News55

Få kommuner erbjuder pensionärer hjälp med snöskottning

Artikelbild
STOCKHOLM 20050213
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 18 nov. 2016

Endast 62 stycken av landets 290 kommuner erbjuder hjälp till äldre med sysslor som till exempel snöskottning. Det visar en ny rapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Den här typen av fixartjänster har funnits i ett femtontal år. Oftast handlar det om att erbjuda hjälp hemma hos äldre personer, för arbete som skulle kunna vara riskfyllt, säger Greger Bengtsson, ansvarig för äldreomsorgsfrågor på SKL, till Nyhetsbyrån Siren.

      LÄS MER: Pensionärer kan gå miste om stora pengar

“Inte reguljär hemtjänst”

Endast 62 av landets 290 kommuner svarar ja på frågan om de erbjuder hjälp till pensionärer med sysslor som till exempel snöskottning. Hela 80 kommuner erbjuder inte några fixartjänster till pensionärer överhuvudtaget. Det visar en rapport från Kommun- och landstingsdatabasen (Kolada).

– Det ger en indikation på i vilken omfattning kommunen försöker erbjuda förebyggande insatser av olika slag. Det finns lagstiftning som ska underlätta för kommunerna att erbjuda sådana här tjänster. Det är alltså inte reguljär hemtjänst, utan kan handla om att till exempel sätta upp tavlor i hemmet. Ibland har man egen personal anställd, ibland är det en arbetsmarknadsåtgärd och ibland är det företag som har hand om det, säger Greger Bengtsson.

      LÄS MER: Pensionärer rycker in i sjukvården

Finns ingen statistik

Det finns ingen officiell statistik på vilka tjänster som kommunerna tillhandahåller, och inte heller i vilken omfattning det sker.

ANNONS

– En del kommuner erbjuder snöskottning som bistånd, men omfattningen av det vet vi inte, säger Greger Bengtsson.

Han tror dock att behovet hos de äldre finns.

– Det visar ju inte minst utvecklingen av rut-tjänster, för de som har råd med det.

     FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS