News55

Får man hångla även efter 65?

Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 04 juli 2017

I dag har vi mer sex än någonsin och vi har också sex högre upp i åldrarna. Trots det finns många förlegade föreställningar om äldres sexualitet, som att intresset för sex automatiskt avtar när man fyller 65. Så - får man fortsätta hångla efter 65? Helt klart! Det säger Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sex. Hur kan ett så litet ord vara så laddat för så många? Lägg då till att också vara äldre och kanske ha en funktionsnedsättning så har man genast en krutdurk kraftig nog att kunna spränga berg. Men varför är det så svårt för vissa att tänka sig att äldre över 65 har ett intresse av sex?

Suzann Larsdotter är sexualupp­lysare på RFSU och hon var en av deltagare under seminariet om äldres sexuella hälsa på Äldreforum i Almedalen.

      LÄS MER: HBTQ-personer riskerar att diskrimineras i äldrevården

Att vara äldre anses inte vara en framgångsfaktor

– Det är fortfarande tabu att tala om äldres sexualitet och jag tror att det har mycket att göra med den starka ålderismen i samhället, det vill säga det faktum att vara gammal inte ses som en framgångsfaktor, säger Suzann Larsdotter till News55.

– Det finns många föreställningar om äldres sexualitet, som att de skulle vara mindre sexuella varelser. Om man dessutom får en funktionsnedsättning anses man ha ännu mindre behov av sex och närhet. Detta ställer såklart till det för de äldre som vill ha ett rikt sexliv.

Suzann Larsdotter har flera exem­pel på hur de ofta förlegade normer­na om åldrande, sexualitet och lust och den fysiska kroppens förändring påverkar oss.

      LÄS MER: Telefonlinjen för alla ensamma äldre

Normer som påverkar

– Jag var på en äldremässa där jag träffade en dam som berättade att hon så gärna ville köpa en sexleksak, men att hon inte vågade. När jag frågade varför sade hon att hon trodde att hon snart skulle dö och var rädd för vad hennes barn skulle tänka om de hitt­ade leksaken när de städade hennes hem. Så visst påverkar normerna.

Det är dessa berättelser som gör det så oerhört viktigt att vi undersöker vilka konsekvenser ålderismen får på den sexuella hälsan, tycker Suzann Larsdotter.

– Vi måste skapa förutsättningar för äldre att ha ett rikt sexliv. Hur ska jag kunna ha ett sexuellt möte på äldreboendet när jag har en nittio­säng? Hur ska jag veta att jag behöver skydda mig när jag har sex om jag inte har fått en gedigen sexualunder­visning? Hur ska jag känna att det är okej att ställa frågor om min sexualitet om ingen vågar fråga mig om jag har ett sexliv? Vi måste börja prata om de här frågorna mycket, mycket mer och på alla plan. Äldres sexuella hälsa ska vara en lika självklar äldrefråga som alla andra. Medvetenheten att äldre kan vara sexuella varelser måste finn­as, annars bidrar vi till osynliggöran­det, säger Suzann Larsdotter.

      LÄS MER: Utredare: “Stor okunskap om våld mot äldre”

Möjlighet att utöka den sexuella repertoaren

Enligt Suzann Larsdotter är det också vikt­igt att vi breddar vår syn på vad sex, närhet och intimitet är eftersom det kan vara så mycket mer än att ha sam­lag. Det kan vara att ligga näsa mot näsa med någon man älskar, att luta sig mot någons axel i en dans eller gå en lång promenad hand i hand.

– I dag är det mycket fokus på penetrerande sex och heterosexuella relationer, men förutsättningarna för den typen av sex kan förändras när man blir äldre. Med ökad ålder kan man till exempel få torrare slemhinnor och erektionssvårigheter. Detta ska man inte se som något negativt, tvärt­om kan det innebära nya möjligheter. Att man omförhandlar idén om att sex bara är samlag och utökar den sexuella repertoaren. Även vi som är yngre skulle behöva ta till oss detta, säger Suzann Larsdotter.

Vilka råd ger du äldre som vill utfor­ska sin sexualitet?

– Jag försöker uppmuntra de som vill ha sex att ha det, men sedan ska man komma ihåg att det inte är alla som vill det, säger Suzann Larsdotter.

– Mina bästa råd för de som vill är i alla fall att skaffa kunskap, våga ställ frågor till professionella, ring till oss på RFSU:s telefonlinje för 55­plussare. Helt enkelt: Bygg dina egna förutsättningar och skit i normer!

Följ med i vad som händer under Almedalsveckan på Äldreforum.se

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]