News55

Förberedde smuggling – döms i hovrätten

Artikelbild
Helsingborgs hamn är den tredje största mottagaren i Europa av försändelser från Ecuador efter nederländska Antwerpen och Rotterdam. Arkivbild. (Foto: Johan Nilsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 08 juli 2024Publicerad: 08 juli 2024

Hovrätten fastställer tingsrättens dom för två av tre män som var inblandade i förberedelse av narkotikasmuggling i Helsingborgs hamn. För den tredje mannen skärps straffet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tingsrätten dömde en man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling. Nu fastställer hovrätten deras straff.

Brotten – långt komna planer på att smuggla kokain från Ecuador, Colombia och Brasilien till Helsingborgs hamn – begicks år 2020.

En tredje man döms till nio års fängelse i hovrätten för bland annat försök och stämpling till synnerligen grovt narkotikabrott. I tingsrätten dömdes han till åtta års fängelse.

Han döms även för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott vid andra tillfällen.

Det var i september 2022 som Tullverket hittade drygt 93 kilo kokain i en container i Helsingborg. Ett par veckor senare påträffade hamnpolisen i Rotterdam cirka 102 kilo kokain i en container som var på väg till Helsingborgs hamn. Kokainet byttes ut mot attrapper och containern transporterades vidare till Sverige.

Utredningen har framförallt bestått av innehåll i krypterade telefoner.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS