News55

Här är boendet där de äldre blir filmstjärnor

Artikelbild
STOCKHOLM 20090924
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 16 maj 2017

På äldreboendet Karl-Johansgården i Uppsala ägnar man inte dagarna åt att titta på när färg torkar. Nu håller nämligen de boende på att bli filmstjärnor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Digitala framsteg och ny teknik ligger Karl-Johansgården i Uppsala lika varmt om hjärtat som att spela dragspel och just nu blir de boende filmstjärnor, det skriver Uppsala Nya Tidning.

– Nu filmar vi dig, Annie! säger Magnus Haag, projektledare från studieförbundet Bilda.

De boende har fått välja ut en plats som de har en relation till och Magnus Haag ställer frågor till dem. Tanken är att väcka gamla minnen till liv hos de boende och få igång fantasin för att sedan ha en dialog med de äldre.

      LÄS MER: Här är tekniken som ska ge äldre oanade upplevelser

Alla har en historia

94-åriga John Arvastssons tankar för honom till en strand i Skåne på Österlen, eller “Sveriges Riviera” som han kallar det. John berättar om hur han under sommrarna som barn sprang omkring barfota på stranden.

– Filmandet är jättebra avkoppling och avvikelse från de vardagliga rutinerna, säger John till Uppsala Nya Tidning och ser nöjd ut.

Efteråt redigerar Magnus Haag filmen så att det ser ut som att de boende sitter mitt i den miljö de beskrivit och berättar om hur de minns den.

ANNONS

Magnus menar att alla har en historia att berätta och att filma är ett bra sätt att locka fram de olika berättelserna.

Äldreboendet anordnar ofta roliga aktiviteter för de boende på Karl-Johansgården. De har bland annat fått gå på Pokémon-jakt och besökt Venedig, Tanzania och åkt på båttur via VR-glasögon.

FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS