News55

Här är experternas larm om alkohol

Artikelbild
Arkivbild/TT
Hälsa55
Hälsa55
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 27 dec. 2023

Enligt nya siffror kan experter nu konstatera att nya farliga trender med alkohol tar fasta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Sverige är medvetenheten om alkoholens skadeverkningar överlag hög. Dock brister kunskapen om mer specifika risker gällande alkohol. Detta enligt en undersökning som Systembolaget har gjort med hjälp av Novus.  

Enligt mätningen, som TV4 rapporterat om, är en betydande del av Sveriges befolkning ovetande om de långsiktiga riskerna med alkohol. Resultaten visar att 21 procent inte är medvetna om riskerna med att börja dricka i tidig ålder och att det kan leda till alkoholproblem i framtiden. 

I Systembolagets arbete ingår det att informera om alkoholens konsekvenser. Enligt Anna Raninen, ansvarig för alkoholforskning på Systembolaget, är det viktigt för organisationen att vara insatta i svenskarnas kunskap kring alkohol för att kunna informera och utbilda målinriktat. 

Utöver den bristande förståelsen gällande alkoholens skadeverkningar visar mätningen att befolkningen överlag är mer tillåtande när det kommer till att dricka sig berusad än tidigare. 

– Det vi kan se är att den totala konsumtionen minskar men det är fler som i stället dricker mycket per tillfälle, säger Anna Raninen.

Vad undersökningen också kan konstatera är att människor som bor i storstadsregioner är mer okej med berusningsdrickande om man jämför med personer på glesbygden.

Enligt mätningen så får också de nya trenderna en effekt på barn.

– De som har mindre kunskap kring effekterna av alkoholens skadeeffekter för unga människor har också en tendens att lättare bjuda barn på alkohol, säger Anna Raninen.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS