News55

Detta ska du se upp med på midsommarbordet

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 21 juni 2023Publicerad: 21 juni 2023

Under midsommar är det många som njuter av flera traditionella matläckerheter. Men en typ av mat ska du dock se upp med.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En vanlig uppfattning är idag att det enbart är gravida personer som ska undvika att äta fisk från särskilda områden. Denna uppfattning har visat sig vara falsk, skriver GP, som uppmärksammar Livsmedelsverkets varning om att fler människor bör vara försiktiga. 

– Utöver gravida och ammande bör inte heller barn, ungdomar och den som vill bli gravid i framtiden äta dessa fiskar oftare än 2-3 gånger per år, säger Sabina Litens Karlsson, toxikolog på Livsmedelsverket. 

Fisksorterna man bör se upp med kommer från Östersjön, älvarna, Vänern och Vättern. Anledningen är att vissa av fiskarna innehåller miljögifterna dioxin och PCB, vilka är ämnen som kan lagras i kroppen under många år. Detta skapar en risk att personer som önskar att bli gravida i framtiden eller som kommer att amma riskerar att överföra gifterna till barnet.  

– Eftersom dessa gifter stannar i kroppen så länge, är det viktigt att fler känner till riskerna. Därför bör alla vuxna kolla upp var fisken kommer ifrån innan de serverar den, säger Sabina Litens Karlsson. 

Utöver risken med att överföra gifterna till ett barn så kan höga halter även påverka spermiekvaliteten, tandemaljen samt nivåerna av sköldkörtelhormonerna. 

Hur kan man då undvika gifterna? En hel del av den odlade laxen samt sillen som säljs i butiker innehåller relativt låga halter av miljögifter, därför kan dessa ätas oftare. 

Det bästa sättet att undvika gifterna är dock att fråga var fisken kommer ifrån eller läsa på förpackningen. Det uppmanar Livsmedelsverket till. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS