News55

Inget mera snack – agera mot nazisterna

Artikelbild
STOCKHOLM 2007-12-08
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 24 aug. 2018

Min far, som inte finns med oss längre, varnade mig för det vi ser på Stockholms gator idag. Om demokratin ska överleva kan vi inte vara passiva. Vi får inte vara naiva.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Idag marscherar nazister på Stockholm gator. I min hemstad. Det här var totalt otänkbart när jag växte upp i Hässelby på femtiotalet. Då låg kriget precis bakom oss. De förföljelser, den ondska och det industriella mördandet som nazisterna genomförde, blev synligt för hela världen. Idag vet vi.  Trots det finns det övertygade nazister som inte tror på alla människors lika värde. Grundfundamentet i vår demokrati.

Bägge mina föräldrar fick, på ett mycket konkret sätt, uppleva nazismen. De var fångar i förintelselägret Auschwitz, men överlevde mirakulöst. De kom till Sverige som flyktingar och skapade sig ett nytt liv här. Att jag, mina syskon, mina barn och mitt barnbarn finns är ett under. Och ett bevis på att Hitler misslyckades med sin “slutgiltiga lösning på judefrågan”.

Min far, som inte finns med oss längre, varnade mig för det vi ser på Stockholms gator idag. Om demokratin ska överleva kan vi inte vara passiva. Vi får inte vara naiva.

I somras, under Almedalen, ställdes jag ansikte mot ansikte mot nazism. Då skrev jag det här om mina upplevelser:

Under ett seminarium som vi ( News55, PRO, SPF-Seniorerna och SKPF-pensionärerna) hade i vårt tält Äldreforum om kontanternas vara eller inte vara, en angelägen fråga för äldre, stegade plötsligt ett 30-tal vitklädda, personer in i vårt tält och såg hotfulla ut. Personer som ville komma in i tältet kom inte in och några som var i tältet och lyssnade, blev skrämda och försvann. På scenen satt bl.a. förre rikspolischefen Björn Eriksson och PRO:s ordförande Christina Tallberg.

Jag var moderator för seminariet och noterade bara att det plötsligt blev väldigt fullt i tältet. När jag senare blev medveten om att vi hade haft besök av nazister i vårt tält, blev jag heligt förbannad. De har inget vårt tält , Äldreforum,, att göra. Vi, News55, en nyhetssida på nätet som skriver om ämnen som berör äldre. PRO-Pensionärernas Riksorganisation med 360.000 medlemmar, SPF-Seniorerna med 270.000 medlemmar och SKPF-Pensionärerna med 170.000 medlemmar värnar om demokratin.

Jag tror inte för ett ögonblick att nazisterna kom till tältet för att engagera sig i äldrefrågor. Mer sannolikt kom de för att jag , Artur Ringart, har en judisk bakgrund. I deras ögon är jag , för att citera dem själva ” en äcklig jävla jude”. Mina far och morföräldrar och större delen av vår släkt mördades av nazisterna. Mina föräldrar var bland de få som överlevde utrotningslägret Auschwitz. Att jag , mina syskon och våra svensk-judiska familjer finns idag är ett levande bevis på att nazisterna inte lyckades med sina klart uttalade avsikter.

Nazisternas intåg i vårt tält var inte bara ett hot mot mig. Det var också ett angrepp på alla äldre i Sverige, alla drygt 800,000 medlemmar i pensionärsorganisationerna. Organisationer som kommit till Almedalen och som tack vare vår demokrati vill göra sina röster hörda och påverka politiken i äldrefrågor.

ANNONS

Nazisterna representerar för mig ondska. Det har historien visat och det visar sig i Sverige idag. Historien har också visat att det inte går att samtala eller argumentera med ondskan. Det enda som biter på ondska är makt.
Det är hög tid att politiker och myndigheter använder den makt man förfogar över. Bryter man mot demokratins lagar och regler ska man bestraffas. Inget mer snack. Agera mot nazisterna.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS