News55

L: Inför sanktioner för anonyma konton

Artikelbild
Partier ska betala en sanktionsavgift om de använder anonyma konton, enligt ett förslag från Liberalerna. Arkivbild. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 08 juni 2024Publicerad: 08 juni 2024

Liberalerna vill införa sanktioner mot partier som sprider information från anonyma konton. Detta enligt ett förslag från partiet, vilket TV4 Nyheterna var först att rapportera om.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Medborgare måste veta vem som finansierar eller sprider politiska budskap. Därför vill Liberalerna förbjuda politiska partier att ägna sig åt anonym kommunikation. Vi söker nu stöd för ett sådant förslag i den parlamentariska kommitté som tillsatts för att öka transparens och insyn i bland annat politiska partiers finansiering”, skriver Johan Pehrson i en kommentar till TT.

De partier som bryter mot förbudet om anonyma konton ska enligt förslaget betala en sanktionsavgift.

“För att förbudet ska ha effekt måste sanktioner införas om man inte följer det. Det skulle kunna röra sig om en viss andel av partiets årsomsättning, i alla fall upp till 10 procent. Den exakta formen av sanktioner behöver såklart hanteras i kommittén”, skriver Johan Pehrson.

Det innebär i praktiken att partierna kan bli skyldiga mångmiljonbelopp om de bryter mot förbudet om förslaget går igenom.

Förslaget kommer efter TV4-programmet Kalla faktas avslöjande om att Sverigedemokraterna drivit anonyma konton på sociala medier.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS