De anställda vågar inte anmäla och tystnadskulturen gynnar de kriminella gängen. Det framkommer i en ny rapport.
Mest läst i kategorin
Det råder en tystnadskultur i Göteborg när det handlar om arbetet med organiserad brottslighet. Det visar en ny rapport där konsulten Anna Ekström har intervjuat 50 medarbetare inom kommunen.
Maria Wallin larmade om problemen redan för ett år sedan, då hon arbetade som verksamhetsledare för brottsförebyggande frågor för Göteborgs stad. Hon blev då starkt ifrågasatt, skriver GP. Efter hennes uttalanden i SVT Nyheter Väst beställde kommunstyrelsen en rapport för att undersöka om uppgifterna stämde.
Det är den rapporten som nu fastslår tystnadskulturen i kommunen. Kriminella och extremister har ett inflytande i staden och påverkar kommunanställda och olika verksamheter i Göteborg.
Tystnadskulturen yttrar sig enligt Anna Ekström på två sätt. Dels vågar anställda inte polisanmäla händelser som de ser eller är med om av rädsla för kriminella gäng. Dels så tystas de och ignoreras av sina chefer.
”Mellanchefer och chefer tystar och vill inte vara de som ger politikerna negativa besked. Om man vill göra karriär så ska man inte berätta hur illa det är”, skriver hon i rapporten, enligt GP.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.