News55

Pensionärernas vinprovningar stoppas av myndighet

Artikelbild
Frank Hellwig of Ontario, Canada sniffs his wine before taking a sip Thursday, April 6, 2006 during the Taste of Vail apres ski tasting in Vail, Colo.
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 29 mars 2017

Pensionärerna på Allégården i Haga utanför Göteborg har haft vinprovningar i femton år – men nu sätter tillståndsmyndigheten stopp för trevligheterna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Arne Eriksson är vinexpert och sommelier. Han har hållit i tio av de femton år som vinprovningarna funnits på Allégården i Haga. Men nu är det slut på det roliga då social resursförvaltning nyligen beslutade att vinprovningarna måste upphöra med omedelbar verkan.

– Vi har hållit på så länge, jag förstår inte varför de reagerar just nu. Men det påstås att det finns folk som har ont av det, som har skrivit till kommunen och klagat helt enkelt, säger Arne Eriksson till Göteborgs-Posten.

“Inget annat än en regelrätt svartservering”

Tillståndschefen i Göteborg, Annelie Silvander, påstår att beslutet inte beror på att man inte får ha alkohol i kommunens lokaler, utan snarare på att föreningen inte ansökt om alkoholtillstånd. Att det kostar pengar att delta i kursen anses då vara densamma som att sälja alkohol enligt lagen.

– Om du ska ha alkohol i något sammanhang där det innebär att det kostar pengar och inte är under ett enstaka tillfälle, som en femtioårsfest eller bröllop, så måste du söka tillstånd. Det har de inte gjort. De tar ut en avgift och kursen är öppen för allmänheten, vilket de skriver på sin hemsida. Så detta är inget annat än en regelrätt svartservering, säger hon till Göteborgs Posten.

“Pensionärerna ska inte ha någon gräddfil”

Annelie Silvander bekräftar också att kommunen fått in tips om vinprovningarna av människor som tycker att de ”inte ska någon gräddfil” när det gäller alkoholtillstånd. Men att det handlar om någon särbehandling tillbakavisar hon.

– Det här är inget konstigt alls, vi gör bara vårt jobb. Vi har flera andra föreningar som söker tillstånd och får det, så de är jättevälkomna att söka. Men som det ser ut nu så har de drivit Göteborgs bästa svartklubb i 15 år, säger Annelie Silvander till Göteborgs-Posten.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS