News55

Polisen allt bättre på att avslöja äldrebedragare

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 aug. 2017Publicerad: 10 aug. 2017

Sedan 2009 har polisens Circa-grupp tagit krafttag mot de ökande brotten mot äldre. Och arbetet har gett resultat. – Har vi identifierat dem så får vi dem nästan undantagslöst, säger Håkan Carlson vid Cirka-gruppen till Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att utländska stöldligor slår till mot äldre i Sverige och sedan lämnar landet blir allt mer vanligt, men i takt med att bedragarna har blivit skickligare har polisens arbete också utvecklats, det rapporterar Aftonbladet.

Sedan 2009 arbetar polisens Circa-grupp mot åldringsbrott med nationellt ansvar och i dagarna avslöjades en stöldliga som siktat in sig på att stjäla kontokort från äldre i matbutiker, varefter de sedan tömt sina offers konton på pengar. En 37-årig man åtalas nu för flera grova stölder, skriver Aftonbladet.

      LÄS MER: Stal bankomatkort från äldre kvinna – polisen går ut med bild

– De som begår brotten är ofta grupper på från två personer upp till fyra, fem personer. Det är det som behövs för logistiken. Sen kan det vara flera grupper som jobbar tillsammans i samma område, säger Håkan Carlson, gruppchef för polisens Circa-grupp, till Aftonbladet.

Enligt Håkan Carlson är det svårt för polisen att identifiera förövarna. Inte sällan har man bara en otydlig bild från en övervakningskamera att gå på, men trots det åker många fast.

– Vi arbetar metodiskt och kartlägger dem. Och när vi får en identitet så går vi ut med en internationell efterlysning. Och det har fungerat mycket väl. Det brukar ta en två-tre veckor, sedan fastnar de någonstans, säger Håkan Carlson.

      LÄS MER: Liga stal kontokort från 80 äldre kvinnor

37-åringen åtalas för flera brott

ANNONS

– Har vi identifierat dem så får vi dem nästan undantagslöst.

Den 37-årige mannen som nu åtalas kan kopplas till flera brott mot äldre, bland annat grov stöld och grovt bedrägeri. Han krävs även på skadestånd på flera tiotusentals kronor, bland annat till de banker som ersatt de äldre som lurats på sina pengar.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS