News55

Svensk nämndeman: I Sverige härskar åldersnojan

Artikelbild
Ulf Bengtsson
Ulf Bengtsson
Uppdaterad: 28 juli 2015Publicerad: 28 juli 2015

Gerd Lansler är en av de tusentals som engagerat sig i debatten kring äldrevården i Sverige. Hon sitter som nämndeman i Kalmar och där kommer många ärenden om var de äldre kan bo. – Det gäller att ha starka anhöriga annars är det kört, menar Gerd, som nu vill att alla äldre över 80 års ålder själva ska få bestämma sitt boende.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Gerd Lansler är Kristdemokrat och en av många som reagerat på News55:s artiklar om krisen i äldrevården. Hennes egen mamma är 91 år gammal och hon vill fortsätta bo hemma.
–Hon är fortfarande pigg och då vill hon bo hemma och hon klarar sig, men när, eller om, hon behöver hjälp ska hon få det.

Som det är nu får de anhöriga ställa upp för sina släktingar.
– Jag upplever det som det finns ett enormt mörkertal, säger Gerd. I tio år fick min mamma ta hand om sin dementa man innan han fick en läkarremiss. Det gick inte längre att vårda honom hemma.

Gerd vill att de anhöriga ska ha en roll i vården, men att utbildningen bland vårdpersonalen ska bli bättre och att det vården ska vara lika över hela landet.
– Det ska inte vara avgörande om var eller hur du bor när det gäller vården. De mindre kommunerna måste få ekonomisk hjälp av de större så de kan ha samma vård, och som sagt valfriheten ska fungera när man fyllt 80 år. Vi måste lyssna på de äldre och deras vilja, och ta deras vilja på allvar.

Om äldreboendena minskas något kan fler få plats, enligt Gerd.
– Varför måste det vara två rum och kök i ett äldreboende? Det behövs en säng att sova i och en del personliga saker. Bättre då att satsa på gemensamma utrymmen där de äldre kan träffas.

Jag har bott utomlands i många år. Där bemöts de äldre med respekt och där tas deras oro på allvar. I Sverige härskar åldersnojan. Och den bör vi utrota.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS