News55

Riksdagsledamot: Maten viktigast när man blir äldre

Artikelbild
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 05 dec. 2016

Få saker är så viktiga på ålderns höst som god mat - och behöver inte kosta mer. Det skriver Catharina Bråkenhielmsom (S), riksdagsledamot i socialutskottet med ansvar för äldreomsorgsfrågor på Aftonbladet Debatt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När människor blir gamla blir maten allt viktigare. Många äldre får minskad aptit, kanske på grund av ensamhet, sorg eller på grund av sjukdom. Detta leder ofta till undernäring, skriver riksdagsledamoten Catharina Bråkenhielm (S) på Aftonbladet Debatt.

 

Något Catharina Bråkenhielm tror kan lyfta en äldres människas vardag, hälsa och på sikt även minska risken för fallolyckor då de äldre får i sig mer näring och inte blir lika svaga och benägna till att ramla, är att maten ser god ut och smakar bra. Maten tycker hon de äldre ska inta i sällskap med andra kring ett väldukat bord. Hon anser också att tillgång till alkoholhaltiga drycker som vin och öl ska kunna köpas av de äldre om de så önskar.

 

      LÄS MER: Ingemar Lindgren, 91, tycker att äldre kan äta mer frysmat

 

Stor skillnad mellan olika äldreboenden

 

ANNONS

Att det handlar om en kostnadsfråga är något Catharina Bråkenhielm dementerar och menar att det är alltför stor skillnad mellan olika äldreboenden. Hon anser att alla skulle bli vinnare om maten lagades från grunden i stället för att servera de äldre halvfabrikat.

 

Äldrematen blir gärna en debatt om pengar. En pågående utredning ska därför ta fram förslag till en nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen med olika förslag på insatser som kan öka kvaliteten hos de äldre, skriver Catharina Bråkenhielm i Aftonbladet Debatt.

 

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS