News55

Så kör du bil säkert i höst

Artikelbild
20130826 GÖTEBORG Polisen genomförde på måndagen en däckrazzia runt om i landet. Syftet med den frivilliga däckrazzian är att öka bilisternas kunskap om mönsterdjupets betydelse för trafiksäkerheten och om lufttryckets betydelse för miljön, trafiksäkerheten och privatekonomin.
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 29 sep. 2016

Hösten är här och det betyder regn, rusk och hala vägar. Experten Jon Persson delar med sig sina bästa råd för att hålla däcken i bra skick.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Undersökningar visar att svenskarna är dåliga på att kolla sina däck. Mönsterdjupet kanske kollades när sommardäcken monterades på bilen tidigt i vår och därefter har man inte tänkt på det. Under sommaren har många kört långt på varierande underlag som slitit på däcken. Slitna däck ger sämre köregenskaper och grepp, speciellt på våta vägar. Kolla därför dina däck, säger Jon Persson, produktchef på Nokian Tyres i ett pressmeddelande.

      LÄS MER: Körde bil rakt igenom huset

Nyligen gjordes den årliga däckkontrollen runt om i landet. Kontrollerna visade att var fjärde bil hade minst ett slitet däck med tre millimeter eller mindre i mönsterdjup. Är mönsterdjupet mindre än fyra millimeter ökar risken för vattenplaning avsevärt, något som kan leda till svåra olyckor i trafiken.

Så här kollar du om dina sommardäck ger säkert grepp

  1. Kolla mönsterdjupet. Enligt lagen ska sommardäck ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter. Experter rekommenderar att mönsterdjupet bör vara minst fyra millimeter för att minska risken för vattenplaning.
  2. Kolla däcksidorna. Kolla att det inte finns några sprickor, stickskador eller onormala förändringar på däcksidorna. De kan påverka däckets hållbarhet.
  3. Kolla däckens huvudspår. Stenar som har borrat sig in i spåren kan under körningen tränga sig ännu djupare in i däcket och det kan till sist skada däcket. Ta bort stenarna försiktigt till exempel med en skruvmejsel.
  4. Kolla slitageformen. Om bilens hjulinställning är fel kan däcken slitas ojämnt och mer än normalt. Ojämnt slitet däck försämrar både köregenskaperna och komforten.
  5. Kolla att alla fyra däck har slitits jämnt. Det är bra att regelbundet skifta däcken, framdäcken bak och bakdäcken fram, för att däcken ska slitas ungefär i samma takt. Däcken på drivaxeln slits oftast mer, men de bästa däcken ska alltid ligga på bakaxeln. Däck som har slitits ungefär lika mycket kan skiftas från framaxel till bakaxel och tvärtom. För säkerhetsskäl ska de bättre däcken alltid ligga på bakaxeln, oavsett om bilen är fram-, bak- eller fyrhjulsdriven.
  6. Kolla lufttrycket. Trycket bör kollas regelbundet. Rätt lufttryck förbättrar köregenskaperna och förkortar bromssträckan. För lågt lufttryck blir även dyrt, då däcken slits fortare och bilens bränsleförbrukning ökar.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS