Personer över 65 står för drygt 35 procent av alla besök på Sveriges akutsjukhus. Dessutom har äldre ofta en komplicerad sjukdomsbild med flera underliggande sjukdomar. Nu ska ett nytt screeningverktyg underlätta för personal att kunna ge vård snabbare.
Mest läst i kategorin
Den vanligaste anledningen till att personer över 65 år söker sig till akutmottagningen är frakturer och hjärtbesvär. Men ofta har äldre, sköra patienter även andra sjukdomar och går på flertalet mediciner, något som gör att det kan vara svårt för vårdpersonal att få en helhetsbild av patientens sjukdomstillstånd. Därför har forskare tagit fram ett nytt screeningverktyg som ska identifiera sköra, äldre.
– Den komplexa sjukdomsbilden, ibland även demenssjukdom, gör att det ofta är svårt att identifiera äldre, sköra patienter. Därför välkomnas nya verktyg som stöd för personalen, säger Åsa Muntlin Athlin, forskningsansvarig inom akutsjukvård och internmedicin vid Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.
LÄS MER: Allt längre väntetider på akuten drabbar äldre
Vill korta vårdtiderna och säkerställa god vård
Ungefär hälften av de 65-plussare som söker akutsjukvård läggs in för vidare utredning och vård. Syftet med screeningmetoden är att så snabbt som möjligt hitta de sköra patienterna och därmed korta vårdtiderna och säkerställa att alla patienter får en god vård.
– Eftersom äldre patienter ofta har längre vårdtider är det viktigt att identifiera dem tidigt för att minska risken för onödiga komplikationer, säger Åsa Muntlin Athlin.
Under hösten har metoden testats vid Akademiska sjukhuset och vårdpersonalen har varit positiv. Nästa år ska metoden ska utvärderas på bland annat Falu lasarett.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.