News55

Så skiljer du på corona och pollenallergi

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 07 mars 2021

Pollensäsongen är igång, och på grund av coronaviruset kan det bli extra knepigt för alla allergiker. För hur skiljer man egentligen på de olika symptomen? Det skriver GP om.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Våren är på intåg och med det kommer även pollensäsongen, som dessvärre ser ut att bli extra tuff i år. I Göteborg blommar exempelvis hasseln för fullt. Det skriver GP

Hur skiljer man då på pollenallergi och på symptom för covid-19? Vissa symptom är liknande, som trötthet och andnöd, men det finns några tydliga skillnader.

– Men man får inte feber av pollenallergi. Det är också så att pollenallergi har ett annat förlopp än förkylningar. Allergin varierar med att pollenhalterna går upp och ner, säger Åslög Dahl till GP. Hon är forskare och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet.

Hon tipsar om att testa receptfri allergimedicin från apoteket för att se om besvären beror på allergi. Dahl poängterar dock att man ska följa råden från Folkhälsomyndigheten och stanna hemma om man känner sig förkyld. 

Kliande näsa och hals, nysningar och röda ögon som kliar och rinner är vanliga symptom för pollenallergi, men listas inte som vanliga symptom för covid-19 i artikeln. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS