News55

Stockholmspolitiker vill slå ihop förskola och äldreboende

Artikelbild
Maria Hagström
Maria Hagström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 27 sep. 2017

En modell från Tokyo, som kombinerar äldreboende och förskola, kan nu bli verklighet i Sverige. I Stockholm driver moderaten Dennis Wedin frågan. – Det skapar liv och rörelse och bättre stämning, säger han till StockholmDirekt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det började i Tokyo – idén om att blanda förskolebarn och personer som bor på äldreboende. Verksamheten “Kotoen” har väckt intresse på många håll i världen. Nyligen var Dennis Wedin, Moderaternas gruppledare i äldrenämnden i Stockholm, där på besök.
För StockholmDirekt berättar han att det var en positiv upplevelse. Han var bland annat med på sjukgymnastik där barn och äldre deltog tillsammans.
– Det var uppenbart att det här skapade liv och rörelse och bidrog till en allmänt bättre stämning. Det skapar också en bättre arbetsmiljö, säger Dennis Wedin.

      LÄS MER: Här är äldreboendet där de gamla serveras champagne

Lagt fram förslag i äldrenämnden

I Umeå och i Huddinge finns liknande projekt. Just nu byggs där nya lokaler som ska kunna rymma både förskolebarn och seniorer. Nu vill Dennis Wedin ta modellen till Stockholms stad och har lagt fram ett förslag i äldrenämnden. Men ordförande Torun Boucher (V) är tveksam.
– Jag har personligen inget emot det, men man måste tänka på att äldrevården i Sverige i många fall är en tung vårdinsats. Ett sådant här förslag funkar inte på alla sorters boenden, för de boende kan vara svårt sjuka, säger Torun Boucher till StockholmDirekt.

      LÄS MER: Mer byggen av äldreboenden krävs

Svårt bygga nytt

Torun Boucher pekar också på svårigheter att hitta utrymmen i Stockholm där det går att bygga nytt och hon är tveksam till att spränga in förskolor i redan befintliga äldreverksamheter.

Dennis Wedin medger att det kan bli krångligt, men säger att han vill bygga innovativt till välfärden. Hans förhoppning är att få med projektet i en detaljplan över Spångaområdet. Enligt honom skulle Stockholm då kunna få sin första verksamhet med sammanslagen förskola och äldreboende år 2022.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS