News55

SVT och SR stoppas i Ryssland

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 25 juni 2024Publicerad: 25 juni 2024

SVT och SR bannlyses av Ryssland, rapporterar statliga nyhetsbyrån Ria. De två svenska public service-företagen finns med på en lång lista över europeiska medier som förbjuds.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Åtgärden är ett svar på EU-sanktioner som innebär att tre ryska statliga medier inte får sända i EU.

Det ryska utrikesdepartementet hävdar att de drygt 80 europeiska medierna “systematiskt sprider falsk information om framstegen i en militär specialoperation”, enligt ett uttalande som Ria citerar.

Bland annat listas tyska Der Spiegel, franska Le Monde och spanska El Mundo.

“Oroväckande signal”

Enligt Sveriges Televisions vd Hanna Stjärne är beskedet en oroväckande signal från Ryssland.

Fri journalistik och fri information är grundläggande funktioner i ett öppet och välfungerande samhälle, säger hon till TT.Vi hoppas att människor i Ryssland ska kunna fortsätta ta del av SVT och vi kommer att fortsätta arbeta precis som vanligt.

Hanna Stjärne får medhåll av Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

”Dagens besked är djupt oroande men tyvärr inte särskilt förvånande, Ryssland stärker ytterligare greppet om den fria journalistiken och blir alltmer isolerat från omvärlden. Sveriges Radio har tidigare drabbats av den ryska mediecensuren genom blockering av vårt innehåll”, skriver hon i en kommentar.

ANNONS

Demirok: Kalla upp ambassadören

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) konstaterar i en skriftlig kommentar att oberoende medier är en hörnsten i demokratiska samhällen.

“Det är avgörande för att allmänheten ska få en rättvisande och opartisk bild av vad som händer i samhället och i omvärlden”, skriver hon.

Centerns partiledare Muharrem Demirok vänder sig mot Rysslands beslut.

Det är helt oacceptabelt. Att stoppa fria och oberoende utländska medier från att komma in, det är sådant som diktaturer sysslar med. Det förvånar kanske ingen att Ryssland gör på det här sättet, men att rikta det mot svenska medier, det är anmärkningsvärt. Jag förväntar mig att regeringen kallar till sig Rysslands ambassadör och kräver att det här åtgärdas.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS