News55

Vädret påverkar politikers prat

Artikelbild
Är det för varmt? En internationell studie visar att politikers prat blev mindre komplext varma dagar. Statsminister Ulf Kristersson (M) ingick inte i studien. Arkivbild. (Foto: Christine Olsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

Om du ska säga någonting viktigt inför en folksamling gör du bäst i att undvika en varm dag. I alla fall om du är politiker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny studie visar att politiker använder ett torftigare språk varma dagar.

De flesta av oss påverkas av värme på olika vis, kanske känner vi oss lite mer slöa och trögtänkta. Nu har forskare sett att temperaturen också tycks påverka hur vi pratar.

I en studie publicerad i iScience har forskare analyserat tal som över 28 000 politiker har hållit i riksdagar och parlament i bland annat USA, Storbritannien, Spanien och Danmark.

Forskarna lyssnade på inspelningar av talen och för att analysera språket använde de en särskild skala. Denna tar hänsyn till bland annat meningslängd, ordvariation och ordlängd.

Kortare meningar

De kom fram till att tal och anföranden som politiker höll när det var varmt ute skilde sig från när det var svalare. Forskarna såg bland annat att språket blev mindre varierat och mindre komplext under varma dagar. Bland annat var meningarna och orden kortare.

Ju varmare desto större påverkan och vid temperaturer mellan 24 och 27 grader var skillnaden som störst. Påverkan gällde bara den dagen temperaturen var hög och inte om det hade varit varmt dagarna innan.

I en ytterligare analys, som enbart baserades på data från Tyskland, såg forskarna att talet hos politiker över 57 år påverkades tydligt redan när temperaturen låg över 21 grader.

ANNONS

Sover sämre?

Forskarna skriver i en kommentar att politikers tal är en viktig del i hur samhällen styrs och att det är bra att vara medveten om den inverkan som temperaturer har.

I studien kontrollerades utomhustemperaturen medan politikerna pratade inomhus. Kanske, resonerar forskarna, kan även korta stunder i varma utomhustemperaturer påverka politikerna kognitivt. Värme skulle också kunna påverka sömnen negativt vilket kan vara en orsak till det torftiga talet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS