News55

Vårdtagare dog efter läkemedelsförväxling

Artikelbild
STOCKHOLM 20160808
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 21 dec. 2016

En vårdtagare i Östhammars kommun hittades medvetslös efter att ha fått fel medicin och avled senare, enligt en lex Maria-anmälan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En vårdtagare i Östhammars kommun fick fel medicin efter att hemtjänstpersonalen förväxlat vårdtagarens läkemedel med en annan vårdtagares mediciner.

Vid ett hembesök överlämnade hemtjänstpersonal påsar med läkemedel till en vårdtagare och lämnade sedan bostaden. Inte förrän hemtjänstpersonalen kommit hem till nästa patient insåg denne att vårdtagaren fått fel mediciner.

      LÄS MER: Larmade 79 gånger innan hemtjänsttagaren fick svar

Kontaktar kollega

Hemtjänstpersonalen kontaktar en kollega som åker hem till vårdtagaren som hunnit ta medicinerna och ligger medvetslös på golvet i sin bostad.

– Vi vet ännu inte om läkemedelsförväxlingen har orsakat dödsfallet, det pågår en utredning kring det, säger Anette Frode, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Östhammars kommun, till Nyhetsbyrån Siren.

Enligt den anmälan som gjorts dog vårdtagaren av aspirationspneumoni – en inflammation i lungorna och luftrören som kan uppstå efter att man andats in främmande partiklar.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS