News55

Så blir din kost om kriget kommer 

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 19 apr. 2022Publicerad: 19 apr. 2022

Sverige har inte längre någon livsmedelsberedskap och vid ett importstopp skulle vi snabbt få problem. Det förklarar en forskare för SVT.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I ljuset av pandemin och det pågående kriget i Ukraina aktualiseras frågan om den svenska livsmedelsförsörjningen. Under Kalla kriget hade Sverige stora beredskapslager för att kunna försörja befolkningen vid ett eventuellt importstopp, men idag har vi ingen livsmedelsberedskap kvar.

Enligt Camilla Eriksson, forskare på FOI, skulle ett importstopp snabbt skapa stora problem. Det skulle kunna innebära att vi behövde äta mer spannmål. Maträtterna skulle vara enklare och bestå mer av gröt än kyckling och gris.

– Det skulle få jättestora konsekvenser för svensk livsmedelsproduktion om vi inte kan importera insatsvaror, vi klarar inte av att hålla igång det svenska jordbruket särskilt länge, säger Eriksson till SVT.

Om kriget kommer skulle maten på tallriken bli avhängig vad man får tag på och vad man har hemma, enligt forskaren. Men vid situationer där butiker drabbas av cyberattacker, vilket hände Coop under sommaren 2021, är problemet förhoppningsvis något lindrigare.

– I ett sånt här scenario, där butiker inte kan ta betalt, har vi ju fortfarande en fungerade transport i övrigt och då får man förlita sig på att man hittar en lösning, säger Camilla Eriksson till kanalen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS