Barbro Westerholm är nominerad till en ny mandatperiod och ställer upp i provvalet 2018. Utöver frågan om åldersdiskriminering har hon fått upp ögonen för en annan kontroversiell fråga som få politiker vill ta i. – Jag anser att var och en ska få bestämma själv över sitt liv och därför är jag för självvalt livsslut, säger hon till News55.
Mest läst i kategorin
Under fredagen gästades Äldreforum i Almedalen av 84-åriga Barbro Westerholm (L) som fick frågan om hon börjar bli trött på att prata om hur det är att vara äldst i riksdagen.
– Nej, det är en bra fråga eftersom det blir inledningen till ett samtal om varför vi är så få.
Åldersdiskriminering har länge varit en av Barbro Westerholms viktigaste politiska frågor. Med sin läkarbakgrund och mångåriga erfarenhet inom medicin har hon blivit väl insatt i den forskning som idag finns tillgänglig och som påvisar fördelarna med att involvera äldre i arbete med samhällsfrågor.
– Vi behöver slå hål på myterna om att vi som är äldre inte kan lära oss nytt och se vad livserfarenhetens värde kan ge. Internationell forskning visar bland annat att årsrika är bättre på att lösa problem och konflikter. Vi behöver mer sådan forskning, säger Barbro Westerholm.
Mellan åren 1999 och 2005 var Barbro Westerholm ordförande i SPF Seniorerna. Deras gemensamma Almedalssatsning i år med PRO och SKPF Pensionärerna ser hon som ett kraftfullt samarbete. Enligt Barbro Westerholm har pensionärsorganisationerna mycket större inflytande på den politiska arenan än vad många tror.
– De förser politikerna med kunskapsunderlag om hur det ser ut i verkligen och vilka mål de har. I många frågor har ministrarna verkligen lyssnat, men det syns ju inte alltid att idéerna kommer från dem eftersom ministrarna själva vill ta emot applåderna, säger hon.
Inflytelserik i flera förändringsprocesser
1990-talets sänkning av den hårda beskattningen för pensionärer är ett exempel på en förändringsprocess som Barbro Westerholm varit med och drivit igenom som riksdagsledamot – något som skedde efter påtryckningar på politikerna.
– Det är alltid roligt när man går i mål med beslut. 2005 fick vi efter 36 år till ett individbaserat receptregister. Vi var delaktiga i när man införde Partnerskapslagen och 1992 kom idén om assisterad befruktning för ensamstående, vilket vi fick igenom 2016.
Under åren som medicinalråd på Socialstyrelsen stred Barbro Westerholm emot att homosexualitet skulle vara ett sjukdomsbegrepp. 1979 kom det att inte längre klassas som en psykisk sjukdom.
– Vi hade då en alliansregering och Kristdemokraterna var inte jätteförtjusta, skrattar hon.
Nästa hjärtefråga – något som få vill ta i
Barbro Westerholm är nominerad till en ny mandatperiod och ställer upp i provvalet 2018. Utöver frågan om åldersdiskriminering, som fortfarande ligger henne nära hjärtat, har hon fått upp ögonen för en annan kontroversiell fråga som få politiker vill ta i – frågan om läkarassisterad dödshjälp.
– Jag anser att var och en ska få bestämma själv över sitt liv och därför är jag för självvalt livsslut. Man ska själv få välja att råda över sitt liv under hela livsresan!
När det gäller 84-åringens egna livsresa verkar det inte finnas några framtidsplaner på att varva ner.
– Om jag får som jag vill kommer jag dö med stövlarna på, säger Barbro Westerholm.