News55

Björn Ulvaeus slår ett slag för skarpare övervakning av medborgare

Artikelbild
STOCKHOLM 20150415
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 29 mars 2016

Kallar den belgiska säkerhetspolisen "sorgligt inkompetent" och välkomnar fler övervakningskameror i kampen mot terrorn, i en debattartikel på SvD.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en debattartikel publicerad på SvD kritiserar Björn Ulvaeus säkerhetspolisen i Belgien och förespråkar bättre övervakning av invånare.

“Om övervakningskameror kan hjälpa oss i kampen mot islamisterna, så säger jag med min personliga erfarenhet utan förbehåll ja till att vi installerar långt fler av dem”, skriver han och poängterar att Belgien misslyckats med att identifiera och lokalisera jihadister.

“Sorgligt inkompetent”

“Det är en paradoxal tröst i bedrövelsen att självmordsattackerna i Bryssel verkar kunna ha undvikits om den belgiska säkerhetspolisen inte varit så sorgligt inkompetent”, skriver Björn Ulvaeus och menar att han tror många redan från början hade ett lägre förtroende för den belgiska säkerhetspolisen än för den brittiska.

“Jag tror att vi hade haft mycket större anledning att vara oroliga över terroristernas förmåga om Londonpolisen hade blivit överraskad med byxorna nere”, skriver han och frågar huruvida Belgiens informationsflöde ens existerar.

Alla vill väl bli sedda

Kameraövervakning av medborgare i kampen mot terror välkomnas av Björn Ulvaeus, som själv inte ser något problem med att vara övervakad. Han har trots allt varit en “publik person” i hela sitt liv.

“På sätt och vis har jag alltså så länge jag kan minnas levt under övervakning”, skriver han och förklarar att hans egna personliga integritet inte överensstämmer med den av många svenskars irrationella rädsla för att bli iakttagna på gator och torg.

ANNONS

Avslutningsvis slår Björn Ulvaeus ett slag för ett paneuropeiskt informationssamarbete. För att bli “sedd”, det vill väl egentligen alla? frågar han i debattartikeln på SvD.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS