News55

Carl-Ingemar Perstad: Vad kan stoppa Trump?

Artikelbild
Carl-Ingemar Perstad
Carl-Ingemar Perstad
Uppdaterad: 22 juni 2022Publicerad: 22 juni 2022

Trots att han ställts inför hård kritik, förhör och utredningar står Trumps supportrar fortsatt stadigt bakom honom. Vad kan egentligen stoppa den före detta presidenten och hur kommer det att gå för honom i nästa amerikanska val?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Närmare 20 miljoner följde första dagens tv-förhör från kongresskommittén som utreder stormningen av Kapitolium den 6 januari förra året. En efter en vittnar Trumps närmaste medarbetare om hur ex-presidenten vägrat acceptera det faktum att valet gått riktigt till och att han förlorat mot Biden, och vicepresident Mike Pence blir halmstrået som ska göra det möjligt för Trump att sitta kvar vid makten. 

Meningen är att Pence ska ogiltigförklara röster från delstater som gett Biden segern. Men vicepresidenten vägrar, samtidigt stormas Kapitolium av trogna Trumpanhängare som skanderar ”häng Mike Pence”. 

Det är förödande vittnesmål med skrämmande detaljer som kommer fram i förhören. Men räcker det för att Trumps image som oövervinnerlig ska blekna? Det är ytterst tveksamt. Merparten av miljonerna som följer förhören är inte Trumps anhängare. Fox-kanalen som är trogen Trump sänder inte utfrågningen. I stället gör man narr av förhören som beskrivs som ett propagandanummer av de politiska motståndarna, det vill säga demokraterna och president Biden.

Det måste till bevis att Trump begått lagbrott och hot om åtal för att hans trogna ska reagera, om ens då!

Trump har fortfarande total kontroll över det republikanska partiet och stödet är stort i de egna leden. I en färsk mätning säger 6 av 10 republikaner att de fortfarande tror att Biden fuskade sig till segern och att Trump är den rättmätiga vinnaren som skulle sitta i Vita Huset.

När Trump senaste veckan antydde för väljarbasen att han ställer upp i valet 2024 visste jublet inga gränser. 

Förhören må fylla sin funktion men för att rubba väljarbasen måste det till något annat. Och kanske ser vi början. Flera republikanskt styrda delstater inför totalförbud mot aborter vilket drabbar de sämre lottade i det amerikanska samhället. Om kvinnan blivit våldtagen eller barnet riskerar födas med svåra handikapp spelar ingen roll. Toleransen till aborter är noll. Kvinnan kan dömas till fängelse liksom läkaren. Men inte nog med det. Taxichauffören som kör kvinnan till abortkliniken ses som medbrottsling och riskerar också straff och sjukvårdspersonal uppmuntras att ange kvinnor som trotsar abortförbudet.

Abortstoppet gör att kvinnor försöker resa till mer liberalt sinnade delstater men det kostar ofta mer än vad man har råd till. Det drabbar i första hand låginkomsttagare och arbetslösa som färgade och mexikaner och skulle kunna rubba tilltron till Trump eftersom de utgjorde en betydande del av hans väljarbas.

ANNONS

Vad händer om nya mätningar visar att väljarna sviker Trump? Vem ska ersätta Trump? Svaret är Ron DeSantis, idag guvernör i Florida. 

DeSantis har länge satsat på att synas tillsammans med Trump och driver en politik i linje med sin förebild, Donald Trump. När republikaner pratar om en ”dreamticket” inför nästa val är det med Trump och DeSantis. 

Men frågan är om den 30 år yngre DeSantis nöjer sig med att stå i skuggan av Trump. Relationen mellan Trump och DeSantis har senaste tiden blivit mer frostig. Guvernören satsar mycket krut på att marknadsföra sig själv och har i flera fall gått på kollisionskurs med sin mentor. 

Om DeSantis som framtida president driver samma hårdföra linje som i Florida får amerikanerna räkna med förbud att undervisa barn om sexuell läggning och könstillhörighet och böcker i dessa ämnen förbjuds i skolorna. 

Räkna med poliser i alla skolor och lärare som måste acceptera att bära vapen för att få undervisa. Han lagstiftade mot företag som krävde vaccinationsintyg under värsta delen av pandemin och drev igenom ”dont say gay”-lagen. 

Ett tips är att lägga namnet DeSantis på minnet. Antingen som blivande vicepresidentkandidat till Trump eller kanske som republikanernas nästa presidentkandidat.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS