News55

Dags att ta farväl till den förlegade alliansfriheten

Artikelbild
Foto: Hans T Dahlskog
News55
News55
Uppdaterad: 13 sep. 2015Publicerad: 13 sep. 2015

Under torsdagen gjorde en talesperson för det ryska utrikesdepartementets ett uttalande som varnade Sverige för att gå med i NATO. Med tanke på Rysslands attityd, politiken gentemot våra baltiska och ukrainska vänner samt det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde har det kanske aldrig varit viktigare för oss att röra oss emot ett fullvärdigt NATO-medlemskap.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den nyligen utnämnda överbefälhavaren Micael Bydén lyfte på sin första presskonferens fram hotet från Ryssland. Bydén hänvisade till annekteringen av Krim förra året och den pågående ryska aggressionen mot Ukraina som ett av de värsta hoten vi står inför, tillsammans med den ryska upprustningen.

      LÄS MER: Nye ÖB: Ryssland skrämmer inte

Det är inte bara Ukraina som fått känna på den ryska aggressionen. Även i Baltikum har det ryska hotet blivit allt mer intensivt, där bland annat en estnisk underrättelseofficer kidnappats från den estniska gränsen och en allt mer hotfull retorik förekommit. Med tanke på den ökade aktiviteten från Ryssland i luftrummet kring Östersjön är det glädjande att Bydén har lång erfarenhet ifrån flygvapnet.

Den svenska alliansfriheten har skapat ett svart hål i östersjöområdet. Möjligheten för NATO att försvara Baltikum försvåras av att inte kunna använda svenskt luftrum. Men inte bara försvårar vi möjligheten och agerar bromskloss för de baltiska ländernas säkerhet – vi riskerar även vår egen säkerhet.

Den svenska säkerhetspolitiska doktrinen utgår från att vi ska samarbeta med andra länder i fall det skulle bli en militär konflikt. NATO har dock varit mycket tydliga att Sverige inte kan räkna med NATOs stöd i en eventuell militär konflikt. Detta trots att vi övar gemensamt med NATOs trupper och samarbetar mycket nära och dessutom ofta verkar under NATO-flagg i internationella operationer.

Det är dags för Sverige att ta farväl till den förlegade alliansfriheten och kliva in i värdegemenskapen NATO. Vid ett flertal tillfällen har Ryssland kränkt svenskt luftrum och de nya Iskander-robotarna baserade i Kaliningrad uppskattas ha en räckvidd som räcker för att nå marinbasen i Karlskrona och andra strategiskt viktiga mål i vårt land.

När Sverige dessutom redan på många sätt är aktiva i NATO-samarbetet är det dags att ta steget fullt ut och ta tag i vårt eget säkerhetspolitiska öde. Vi ska börja samarbeta med de länder som delar våra intressen och värderingar i en alltmer osäker värld och gentemot ett alltmer aggressivt Ryssland.

Det är dags för ett svenskt NATO-medlemskap.

ANNONS

Martin Hallander (KD), utrikespolitisk talesperson för KDU

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS