News55

Så lever Ukrainas presidentfru

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 04 juni 2022Publicerad: 04 juni 2022

Volodymyr Zelenskyj, Ukrainas president, har blivit en världshjälte sedan landet anfölls av Ryssland, men vad gör hans fru och barn?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Zelenskyj och hans fru Olena har tillsammans dottern Oleksandra (“Sasha), 17, och sonen Kyrylo, 9. När kriget började den 24 februari väcktes Olena av en explosion, upptäckte att maken inte låg kvar i sängen, men hittade honom i ett annat rum, fullt påklädd i kostym. “Det har börjat”, var allt han sa.

Medan presidenten lämnade hemmet stannade familjen kvar. De packade ihop det viktigaste och väntade på besked. Eftersom presidentbyggnaden blev militärt högkvarter fick inte familjen vara där. Olena och barnen befinner sig nu på hemlig ort medan Volodymyr stannar i militärhögkvarteret.

Varför har de inte satt sig i säkerhet utomlands? Näst efter presidenten är familjen de mest utsatta som måltavla för Ryssland. “Om du tar en närmare titt så är det tydligt att varje ukrainare är måltavla för ryssarna: varje kvinna, varje barn.”, säger Olena.

Olena och barnen får nästan aldrig träffa Volodymyr, men de har telefonkontakt. Olena är den starka förälder som lugnar barnen och hjälper dem med skolan. På grund av säkerhetskraven får sonen inte vara med på skolans onlineundervisning så Olena frågar klasskompisarna vad de gjort under skoldagen och undervisar själv sin son.

Hennes andra viktiga uppgift är att vara presidentfru, jobba med att göra intervjuer i media samt ägna sig åt humanitära projekt. “Det arbetet bör inte avbrytas, särskilt inte nu”, säger hon.

Läs mer i Expressen: https://www.expressen.se/mama/mamaliv/stjarnmammor/ukrainas-olena-zelenska-om-ansvaret-jag-ar-presidentfru-och-mamma/

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS